Aanschaf van een pup, waar let je op?

In tijden van corona schaffen steeds meer mensen een pup aan nu er veel thuis gewerkt wordt. Honden zijn sociale en fijne huisdieren, maar vragen wel veel tijd. En die lijkt er nu te zijn in tijden van corona.

Waar let je op al je een puppy wilt kopen?

Op de website van de LICG ( https://www.licg.nl/honden/de-aanschaf-van-een-hond/ ) vind je veel informatie over het houden van huisdieren en over de aanschaf van ee pup, de puppy-checklijst.

Zaken waar je op moet letten bij aanschaf pup:

1. Is de moederhond aanwezig, zijn de melkklieren ontwikkeld en past het ras of maat van de moederhond bij de pups?
2. Is de moederhond ( teef) niet aanwezig, dan is de kans groot dat je te maken hebt met een pup uit het buitenland.
3. Een (legale) pup uit het buitenland is minimaal 15 weken oud. Vaccinatie tegen rabiës ( verplicht) mag pas op 12 weken en dan moet er nog 3 weken gewacht worden, voordat de hond de grens over mag.
4. Soms wordt de geboortedatum “aangepast”, zodat de pup jonger gevaccineerd kan worden tegen rabiës (naast de normale puppy-enting) en zo jonger geëxporteerd kan worden.
5. Bij elke hond, die je koopt, heb je een (Europees) paspoort nodig met een uniek nummer, dat op elke pagina terug te vinden is.
6. Puppies worden verplicht gechipt door de fokker in de nek of linker schouder. en hij / zijn moet ook voor een goed ingevuld paspoort zorgen, inclusief het chipnummer. Deze pagina wordt gelamineerd om fraude te voorkomen.
7. Bij aankoop van een pup moet de chip en paspoort worden overgeschreven naar de nieuwe eigenaar. Bij vermissing kan de eigenaar op die manier worden teruggevonden aan de hand het het chipnummer.
8. Registratie moet bij een door de Nederlandse overheid erkende databank, zoals Petlook, ( https://www.petlook.nl/hond-registreren/ ), de oudste digitale databank van Nederland of een andere databank voor gezelschapsdieren.
9. Keuze van een pup doe je bij voorkeur met een deskundige / ervaren fokker, hondentrainer of je dierenarts.
10. Is het een beetje schoon bij de fokker? Is het nest schoon? Moederhond goed verzorgd? Hoe zijn vacht en nagels? Pups geen diarree? Schoon om de anus?
11. Is de pup goed gesocialiseerd? Opgegroeid in de woonkamer en zijn er regelmatig mensen in de omgeving. Komt hij / zij naar je toe of kruipt hij weg?
12: Is er een koopcontract? Staan de gegevens van de eigenaar er in, de prijs, aankoopdatum en chipnummer (identificatie) en het doel waarvoor de hond is verkocht / gekocht ( fok, sport of huishond?)

13. Verklaart de verkoper dat de hond gezond is? Is er een “niet goed, geld terug-garantie” en staat die er in? Zijn er bepaalde zaken uitgesloten?

Voor meer informatie of een afspraak:
tijdens kantooruren tel 0488-410040
of mail info@klaver4dieren.nl
of on line: https://www.personalcard.nl/agenda?klaver4dieren

Ook te volgen op:
youtube https://www.youtube.com/c/PeterKlaververtelt
instagram https://www.instagram.com/peterklaververtelt6/channel/
twitter https://twitter.com/PeterVertelt
facebook https://www.facebook.com/groups/3421138161272484/
actueel dierennieuws https://www.forums.actueeldierennieuws.nl/viewforum.php?f=8

Abonneer u op dit kanaal voor nog meer films over dieren en diergeneeskunde.

fritzonline