Actie tegen superzeug

Stichting Wakker Dier is een actie gestart tegen de ‘superzeug’. Daarmee moeten vrouwtjesvarkens én biggen voortaan beter beschermd worden.

Met de superzeug doelt Wakker Dier op zeugen die meer biggen krijgen dan ze kunnen voeden. Volgens de stichting levert dit onnodig veel biggensterfte op. Dat het aantal biggen per zeug stijgt, lijkt een ontwikkeling die niet valt te ontkennen. In 2003 kreeg een moedervarken gemiddeld 11,6 levende biggen per bevalling, nu zijn dat er gemiddeld 14,1.

Te weinig tepels

Omdat het aantal biggen per zeug explosief is gestegen, heeft de zeug niet altijd genoeg tepels om ze allemaal te voeden. Het biggetje wordt bij de moeder weggehaald en op een andere manier gevoed. Dat is niet alleen slecht voor de gezondheid van de big, maar ook voor die van de zeug.

Zeug met biggenDode biggen

Varkenshouders zelf vinden de kritiek van Wakker Dier onzin. Volgens hen worden er inderdaad meer biggen per worp geboren, maar stijgt het percentage dode biggen niet. “Nederlandse varkenshouders worden gezien als de beste van de wereld”, vertelt Maarten Rooijakkers, voorzitter LTO Varkenshouderij. Zowel qua voeding als huisvesting doen de varkenshouders het hier erg goed, volgens Rooijakkers. “Er gaan altijd biggen dood die sowieso niet levensvatbaar zijn. Bij veertien biggen zijn dat er altijd één of twee.”

Waarheid

Deskundigen geven aan dat de waarheid ergens in het midden ligt. Dieren kunnen niet eindeloos veel biggen krijgen, maar de grens van wat mogelijk is en wat niet is lastig te bepalen. En hoe meer een dier belast wordt, hoe beter het gevoed en gehuisvest moet worden.

The post Actie tegen superzeug appeared first on Dierennieuws.

Dierennieuws

fritzonline