Amsterdamse Partij voor de Dieren wil van ballonnen af

De Partij voor de Dieren stuurt in Amsterdam aan op een verbod op het oplaten van ballonnen. De partij vindt het niet langer houdbaar dat gasgevulde ballonnen en lintjes na hun oplating overal terecht komen om vervolgens in zwerfafval te veranderen. De ballonnen eindigen vaak op het strand of in het water, waar ze een gevaar vormen voor dieren en het milieu vervuilen.

ballonnen vervuiling meeuwenDe ballon is inmiddels één van de meest voorkomende soorten zwerfafval op stranden. In een rapport van Stichting de Noordzee over tien jaar strandafvalmonitoring staan ballonnen op de zesde plaats van objecten die op het strand worden gevonden. Daarnaast speelt een rol dat helium een schaarser wordende fossiele grondstof is, breekt een ballon zeer langzaam af in het milieu, overlijden dieren aan verstrikking in lintjes en aan het opeten van de ballonnen en kunnen ballonnen zorgen voor kortsluiting in bovenleidingen.

‘Stop met ballonnen oplaten’

Het is daarom naar het oordeel van de Partij voor de Dieren niet meer van deze tijd om ballonnen het milieu in te brengen. De partij ontketende vorig jaar succesvol een protest tegen de geplande oplating van 150.000 ballonnen op de kroningsdag van Koning Willem-Alexander. Dit leidde ertoe dat Burgemeester Van der Laan de oplating afgelastte. Johnas van Lammeren, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Amsterdam: ‘Op het achterlaten van afval op straat staat een boete. Een ballon verandert na zijn korte tripje door de lucht ook in zwerfvuil op straat of in de natuur. Wij denken dat de tijd rijp is om de discussie met de gemeenteraad aan te gaan om te bekijken of we aan deze vervuiling een einde kunnen maken.’

The post Amsterdamse Partij voor de Dieren wil van ballonnen af appeared first on Dierennieuws.

Dierennieuws

fritzonline