Aparte verleidingstechniek van krabben

Onder de krabben houden de mannetjes er een vreemde verleidingstechniek op na. Voor de dieren met hun vrouwelijke soortgenoten gaan paren zetten ze hen namelijk vast in hun holletje.

Om te beginnen nemen ze plaats naast hun woning, tot een vrouwtje deze komt inspecteren. Eenmaal binnen duikt het mannetje er snel achteraan om zodoende gemeenschap af te dwingen. Australische onderzoekers beschreven deze ondervindingen recent in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS One.

Om tot deze bevindingen te komen bestudeerde men het paringsgedrag  van deze dieren op het strand van de stad Darwin. De vrouwtjeskrabben worden gezien als zeer kieskeurig en nemen slechts zelden het initiatief. Uit de observatie komt naar voren dat de vrouwtjes slechts zelden als eerste de woning binnengaan. Zij die dat wel doen, leggen daarna vrijwel altijd eitjes. Men gaat er hierom vanuit dat de mannetjes het voortouw nemen binnen dit proces. Zo zouden ze hun vrouwelijke soortgenoten gemakkelijk klem kunnen zetten binnen het verblijf. “De vrouwtjes gaan waarschijnlijk naar binnen om te kijken of het hol van het mannetje geschikt is om eieren in te leggen”, verklaart hoofdonderzoekster Patricia Blackwell op nieuwssite Physorg.com. “Sommige mannetjes sluiten het vrouwtje dan in en dwingen haar tot paring.”

The post Aparte verleidingstechniek van krabben appeared first on Dierennieuws.

Dierennieuws

fritzonline