Bah, een teek bij je kat of hond! Wat moet je doen?

Het was al in het nieuws: er heerst een echte tekenplaag. En in het voorjaar ga je vaker en langer naar buiten, dus je kat of hond waarschijnlijk ook. Kijk dus uit voor teken!

teek verwijderen 3In het voorjaar komen echter niet alleen mensen en (huis)dieren weer meer tot leven, ook parasieten zoals vlooien en teken beginnen zich weer te roeren. Zo’n nieuwe periode vraagt om maatregelen. Controles, inentingen, wormkuren en parasietenbestrijding maken een onbezorgde zomer mogelijk. Niet alleen voor jouw eigen dier(en), maar ook voor je omgeving. Paul Overgaauw, veterinair microbioloog en parasitoloog bij de divisie Veterinaire Volksgezondheid van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht gaf vorig jaar al advies.

teek verwijderen 1Vlooi, teek en worm

,,Vlooien kun je het beste voorkómen. Dat is veel makkelijker dan ze bestrijden”, benadrukt Paul. ,,Vlooien kunnen niet alleen jeuk en allergie veroorzaken, maar ook kattenkrabziekte overbrengen. Er zijn allerlei middelen die zorgen dat vlooieneitjes niet uitkomen. Anders heb je al snel een plaag die zich gemakkelijk uitbreidt naar andere huizen en hun bewoners. Heb je al vlooien in huis, informeer dan heel snel naar het beste middel om ze te vernietigen.”

Behandel je jouw hond of kat niet preventief tegen teken? Controleer dan dagelijks op teken. ,,Vind je een teek, verwijder die dan direct voorzichtig met een speciaal pincet. Anders heb je alleen het lijfje te pakken en zal de kop in de huid achterblijven, met een ontsteking als gevolg. Naast ongemak kan een teek de ziekte van Lyme overdragen, die vooral bij de mens, maar soms ook bij de jonge hond, ziekte veroorzaakt. Die teken wil je niet via je hond of kat in de tuin krijgen. Dat geldt ook voor wormen; ze kunnen problemen veroorzaken bij een huisdier, maar je kunt ook zelf besmet raken via eitjes uit een besmette omgeving. De ene worm bij hond en kat is gevaarlijker dan de andere, maar je wilt ze geen van alle hebben”, aldus Paul. ,,Je voorkomt ze door gemiddeld vier keer per jaar te ontwormen. Dat is overigens maatwerk. Afhankelijk van de levenswijze en leeftijd van het dier kan de behandeling anders zijn. De dierenarts kan je op maat adviseren.”

Inentingen

Zorg dat je hond of kat jaarlijks alle essentiële inentingen krijgt. De dierenarts doet dan gelijk de jaarlijkse gezondheidscontrole. Paul: ,,Hij of zij kan je ook vertellen welke inentingen nodig zijn als je met je huisdier naar het buitenland gaat. Vraag dat advies vooral tijdig. In sommige landen moet je dier al een bepaalde tijd zijn ingeënt voordat het erheen mag.”

The post Bah, een teek bij je kat of hond! Wat moet je doen? appeared first on Dierennieuws.

Dierennieuws

fritzonline