Bakkerij Verbeeck sluit na 77 jaar (en vindt geen overnemer)

Bakkerij Verbeeck op de Lispersteenweg 240 in Lier gaat op 30 september definitief dicht. Richard Verbeeck (63) en zijn echtgenote Malgosia Szymandera (54) dachten er een goed jaar over na vooraleer ze vier weken geleden de knoop doorhakten. Een overnemer vonden ze nog niet.

“Mijn ouders Gustaaf Verbeeck en Louisa De Vos begonnen de bakkerij in het pand hiernaast in 1944. Op dat moment waren er hier op de Lispersteenweg al zes bakkers. In 1963 bouwde hij een supermoderne bakkerij in de Rivierstraat en in diezelfde periode verhuisde de winkel naar het huidige pand. Mijn vader had het idee een grote bakkerij te starten met verschillende winkels, maar dat er nooit van gekomen. Zelf ben ik als zelfstandig helper in de bakkerij beginnen werken in 1975. Ik was toen 18. Acht jaar later heb ik de zaak overgenomen”, zegt Richard Verbeeck.

Polen

Sinds 1994 worden de klanten in de winkel bediend door Malgosia Szymandera. “Die heb ik heel toevallig in Polen leren kennen”, zegt Richard. “De Tweede Wereldoorlog interesseert me heel erg en daarom reed ik met de auto in 1994 naar Polen, want ik wilde Auschwitz gaan bezichtigen. Ik maakte een tussenstop in Wroclaw en wandelde er een boekenwinkel binnen om een reisgids te kopen. De uitbaatster zei me dat haar dochter in de universiteit werkte en me wel zou kunnen rondleiden.”

“Die dochter was dus Malgosia en ze heeft me vijf dagen op sleeptouw genomen. Terug in Lier zijn we blijven corresponderen en enkele maanden later kwam ze hier op vakantie en is ze hier voorgoed gebleven. Ze is dan twee jaar avondschool Nederlands gaan studeren, maar hield ondertussen toch ook al de winkel open. Dankzij de klanten leerde ze trouwens vlug veel Nederlandse woorden.”

Tweede oven

“In 1996 hebben we de bakkerij in de Rivierstraat gesloten en de ruimte achter de winkel als bakkerij ingericht. Ik heb toen meteen een tweede oven geplaatst. Vijftien jaar geleden stonden we dan voor de keuze om een werknemer in dienst te nemen of om extra machines te kopen. We kozen voor het laatste, zodat ik alle werk alleen kon blijven doen”, aldus Verbeeck.

Aan dat werk komt nu stilaan een einde. “Al een goed jaar speelt het in mijn hoofd om met pensioen te gaan. Omwille van gezondheidsredenen komt die dag nu vroeger dan gepland, want op 30 september zijn we voor de laatste keer open. Normaal nemen we in augustus vakantie, maar dat gaan we dit keer niet doen.”

In de 46 jaar dat Richard Verbeeck al bakker is, heeft hij natuurlijk heel veel zien veranderen. “Om te beginnen: mensen eten veel minder brood, omdat ze allerlei alternatieven hebben. Ze zien ook minder naar kwaliteit en meer naar hun portemonnee. Dit heeft de supermarkten en later de broodautomaten in de kaart gespeeld.”

Alle dagen pateekes

“Een andere belangrijke verandering is natuurlijk de uitbreiding van het assortiment. Vroeger had je enkel een wit en een grof brood, nu hebben we zestien verschillende soorten. Vroeger maakten we alleen op zondag pateekes, nu elke dag. Vroeger brachten we brood rond, nu is dat niet meer rendabel. Mijn vader heeft dat nog met een triporteur (een driewielige bakfiets, red.) gedaan. Daarnaast liep een hond die die bakfiets hielp voorttrekken.”

Alhoewel Richard en Malgosia aan hun laatste maanden bezig zijn, vonden ze nog geen overnemer. “We zijn op Lisp de enige warme bakker. Je kunt hier dus goed je boterham verdienen. Bovendien neem je een volledig ingerichte bakkerij over, waar je de komende tien tot vijftien jaar geen investeringen in hebt”, benadrukt Richard Verbeeck.

www.bakkerijverbeeck.be


Het Nieuwsblad : NB

fritzonline