Belonen is maatwerk

Heb je een hond in huis? Dan weet je vast dat je een hond iets kunt leren door hem een beloning te geven voor gedrag. Want gedrag dat een hond iets leuks oplevert, zal hij gaan herhalen.

En dan weet je ook dat je ervoor moet zorgen dat je hond geen succes heeft met ongewenst gedrag. Dan zal hij dat niet herhalen en hoef je het hem later niet af te leren. Maar soms lijkt dat belonen helemaal niet te werken. En gaat je hond toch door met ongewenst gedrag. Dan kan het zijn dat jouw beloning voor de hond toch niet zo interessant is …

http://www.dreamstime.com/stock-photo-prancing-pooch-image12481370Leuk, leuker, leukst!

Sta jij met een brokje te zwaaien, maar rent jouw hond toch steeds weg om te spelen met een andere hond? Dan is het spel voor hem waarschijnlijk een veel grotere beloning dan jouw brokje. Misschien werkt het dan beter om jouw hond te belonen met een speeltje. Of moet je een beloning kiezen die lekkerder is.
Zoek een beloning die nog veel leuker is dan wat de hond door zijn ongewenste gedrag kreeg. Dat kan per hond verschillend zijn: de ene hond vindt rennen geweldig, de ander is dol op een uitgebreide knuffelbeurt of doet alles voor een stukje kaas.

Let op lichaamstaal

Het kan ook zijn dat jouw beloning voor de hond helemaal niet zo leuk is. Sommige honden zijn bijvoorbeeld niet zo dol op aaien. Als jij hem dan een knuffel geeft omdat hij zijn opdracht netjes uitvoerde, werkt dat niet als beloning maar als straf! De kans dat hij dan nog eens zo netjes gaat zitten of liggen wordt dan steeds kleiner … Kijk daarom goed naar de lichaamstaal van je hond als je hem beloont.

Train effectiever

Belonen kan voor elke hond anders zijn. Zoek uit wat voor jouw hond echt fijne beloningen zijn, dan train je effectiever!
Meer lezen over opvoeden? Kijk op www.licg.nl!

The post Belonen is maatwerk appeared first on Dierennieuws.

Dierennieuws

fritzonline