Bidsprinkhaan als huisdier

Er bestaan wereldwijd zo’n 2300 soorten bidsprinkhanen (Mantodea). De bidsprinkhaan leeft overal, van tropische regenwouden tot woestijnen. Hij dankt zijn naam aan zijn aparte houding met gevouwen voorpoten. Het is een heel mooie dier om te zien. Misschien iets voor jouw terrarium?

Veel soorten bidsprinkhanen kunnen als huisdier worden gehouden. De Afrikaanse bidsprinkhaan is heel populair. Deze soort is groen of bruin van kleur en heeft lange vleugels met daarop een witte of gele vlek. Hij wordt zo’n zes tot acht centimeter lang. Andere bijzondere soorten die goed te houden zijn, zijn de vioolbidsprinkhaan en de orchideebidsprinkhaan.

BidsprinkhaanBidsprinkhanen kunnen enorm verschillen in uiterlijk en kleur. De grootte varieert van ongeveer 2,5 centimeter tot wel 25 centimeter! Ze worden enkele maanden tot een jaar oud. Het zijn jagers die alles vangen wat beweegt, vaak ook soortgenoten. Je kunt er daarom meestal maar één per bak houden.

Een bidsprinkhaan kun je houden in een klein terrarium, met een paar takken en planten en een geschikte bodem. De bak moet groot genoeg zijn om in te kunnen jagen, want deze dieren zijn felle jagers die actief een prooi achtervolgen. Je kunt een bidsprinkhaan voeren met allerlei insecten.

Zorg dat de temperatuur en luchtvochtigheid van je terrarium geschikt zijn voor je bidsprinkhaan. Vervellingsproblemen zijn namelijk de belangrijkste oorzaak van sterfte. Bij een moeilijke vervelling kunnen bidsprinkhanen ook ledematen verliezen. Deze kunnen terug groeien bij een volgende vervelling, maar als het misgaat bij de laatste vervelling lukt dat niet meer. Eenmaal volwassen (na zeven tot tien vervellingen) kunnen bidsprinkhanen nog enkele maanden leven.

Meer weten over bidsprinkhanen als huisdier? Kijk op LICG.nl.

The post Bidsprinkhaan als huisdier appeared first on Dierennieuws.

Dierennieuws

fritzonline