Borrelende buik bij konijn… Wat te doen bij gas?

Er zijn genoeg konijnen die wel eens last hebben van gas. Herken de symptomen zodat je je huisdier kunt helpen.

konijn 8Want ook al is gas misschien niet zo ernstig, als je de symptomen niet op tijd herkent of geen idee hebt wat je ertegen kunt doen, kan je konijn er aan overlijden. Let dus goed op! Er zijn vele manieren om te merken dat je bunny gas heeft. Zo kan hij een harde, borrelende buik hebben, zich anders gedragen, met rust gelaten willen worden, zijn ogen half dicht hebben, niet eten en na een tijdje nergens meer op reageren. Ook kan hij vreemde houdingen aannemen: hij ligt bijvoorbeeld half op z’n zij of met zijn borst op de grond en zijn kont omhoog. Verder heeft hij geen keutels, of alleen natte.

Konijn op temperatuur

Als je konijn gas heeft, moet je hem goed op temperatuur houden, bijvoorbeeld door ‘m in dekens te wikkelen. Zijn lichaamstemperatuur ligt normaal gesproken tussen de 38,5 en de 40 graden; wordt deze lager dan moet je meteen naar de dierenarts. Het is sowieso handig om deze te raadplegen, bijvoorbeeld om te vragen of je je konijn medicatie mag geven. Probeer je buddy in elk geval te motiveren om te eten en geef ‘m elk half uur wat water. Een paar milliliter is al genoeg; hij moet in elk geval wat vocht binnenkrijgen.

Is je konijn er weer bovenop? Breng dan toch nog een bezoekje aan de dierenarts. Gas is namelijk geen ziekte op zichzelf, maar een symptoom. Er kan dus meer aan de hand zijn.

The post Borrelende buik bij konijn… Wat te doen bij gas? appeared first on Dierennieuws.

Dierennieuws

fritzonline