Boswachter adviseert om uw kat binnen te houden

Uit recente cijfers blijkt dat huiskatten op jaarbasis maar liefst 26 miljoen dode wilde dieren mee naar huis nemen. Zo meldt ook boswachter Erik van der Spek. Hij geeft dan ook het advies om katten zo veel mogelijk binnen te houden. Zodoende zullen ze minder schade aanrichten aan de natuur.

Het overgrote deel van de drie miljoen huiskatten komt regelmatig buiten de deur. Dit is niet zonder gevolgen. De dieren gaan graag op strooptocht in zowel natuurgebieden als in landbouwgebieden, dorpen en steden. „Loslopende katten kunnen de natuur veel schade doen”, weet Van der Spek, boswachter op Texel voor Staatsbosbeheer. „Ze bedreigen vogels en andere dieren.”

Met name op de Waddeneilanden heeft men veel overlast van de verwilderde huiskatten. Mede daarom wordt in het Nationaal Park Duinen van Texel binnenkort een onderzoek gestart naar de aantallen en de noodzaak om deze verwilderde katten te bestrijden. Maar de invloed van (zwerf)katten is ook in andere delen van ons land voelbaar. „Onder andere doordat mensen hun huisdieren maar beperkt thuis houden”, gaat Van der Spek verder. „Loslopende katten doden dieren zoals jonge vogels, de beschermde noordse woelmuis, kikkers en salamanders en grote insecten zoals vlinders. Waar het normaal gevonden wordt dat honden gecontroleerd, al dan niet aangelijnd, worden uitgelaten, is het kattenluikje voor huiskatten de norm.”

Houd je kat dus zoveel mogelijk binnen om te voorkomen dat ze op strooptocht gaan en vogels en andere dieren doden, is dan ook de oproep van Van der Spek. „Houdt ze zoveel mogelijk thuis, vooral ’s nachts. De kans dat ze dan in het verkeer sneuvelen is dan ook kleiner.”

Bron: Metronieuws

The post Boswachter adviseert om uw kat binnen te houden appeared first on Dierennieuws.

Dierennieuws

fritzonline