Buikwaterzucht en vistuberculose

Zwelt de buik van je vis op? Dan heeft hij waarschijnlijk last van buikwaterzucht.

clownvisje finding nemo 2Bacteriële infecties komen in veel soorten voor. Vaak komen deze ziektes voor in je aquarium als je de filter niet op tijd schoonmaakt.
Inwendige bacteriën die een infectie veroorzaken, bijvoorbeeld bij buikwaterzucht, kun je vaak moeilijk bestrijden. Buikwaterzucht wordt ook wel schubbenruigheid genoemd. Als de buik van je vis opzwelt en de schubben naar buiten gaan staan, heb je een grote kans dat je vis de ziekte heeft. Soms krijgt je vis ook nog uitpuilende ogen. Bij baarsachtigen wordt de ziekte vaak veroorzaakt door inwendige wormen en flagellaten (een soort parasiet).

Handschoenen aan

Een andere ziekte die wordt veroorzaakt door bacteriën is vistuberculose. Als je vis deze ziekte heeft, denk dan ook goed aan jezelf. Steek niet zomaar je hand in het aquarium en kijk goed of je geen open wondjes aan je handen hebt. Doe desnoods handschoenen aan. Deze vorm van tuberculose is namelijk ook ongezond voor mensen. Je gaat er niet aan dood, maar je moet wel nare antibiotica slikken als je de ziekte oploopt. Vissen krijgen vaak ook een antibioticum om de ziekte te bestrijden, maar in veel gevallen helpen medicijnen niet.

The post Buikwaterzucht en vistuberculose appeared first on Dierennieuws.

Dierennieuws

fritzonline