Burlen edelherten Hoge Veluwe dit jaar extreem vroeg

De avondbezoeker van het Nationale Park De Hoge Veluwe kan dit jaar extreem vroeg in het seizoen de zware basstemmen van de mannelijke edelherten horen. Normaal gesproken begint dit zogenaamde burlen rond eind augustus, maar dit jaar werden de eerste herten al begin augustus gehoord.

131002 Zenderen edelherten_smallDoor een zachte winter, gevolgd door een voorjaar en zomer met een overvloed aan voedsel, zijn de edelherten in een buitengewoon goede conditie. Dat heeft invloed op de hormoonhuishouding (testosteron) van de mannelijke dieren. Het gevolg is dat de cyclus rond de opbouw van het gewei dit jaar sneller verliep dan normaal. Stijging van de testosteronspiegel zorgt niet alleen voor fysieke veranderingen bij de herten, maar ook voor een gedragsverandering. Een daarvan is het burlen dat de herten doen tijdens de bronsttijd: de tijd dat de hinden veroverd moeten worden.

Kijken en luisteren

Hoewel het volledig losbarsten van de bronst nog even op zich zal laten wachten, zijn er de komende periode steeds vaker herten in de buurt van de hinden te zien. De bezoeker kan, vooral op windstille en koele zomeravonden, op diverse plekken in het Park het machtige stemgeluid van de edelherten horen. Bij veel wildakkers in het Park zijn wildobservatieplaatsen gecreëerd waar de bezoeker de dieren in alle rust kan observeren. In de gehele maand september zal zich hier ook een groot deel van het bronstspektakel afspelen. Er worden in die maand dagelijks bronstexcursies georganiseerd. Aanmelden kan via www.hogeveluwe.nl.

The post Burlen edelherten Hoge Veluwe dit jaar extreem vroeg appeared first on Dierennieuws.

Dierennieuws

fritzonline