BUURTREPORTAGE. Plannen voor nieuwe ‘bootshuttle’ tussen Keerdok en centrum vallen in de smaak

De voorbije week raakte bekend dat de handelaarsvereniging Mechelen MeeMaken en de stad Mechelen plannen hebben om een shoppingboot in te zetten op de Binnendijle. De boot zou varen tussen de nieuwe parking Keerdok aan de Eandissite en de binnenstad. Een goed idee of een slag in het (Dijle)water? Wij gingen de temperatuur meten bij enkele handelaars en shoppers.

Of de bootshuttle er komt, is nog even afwachten. Als het van de handelaarsvereniging afhangt alvast wel. De bootverbinding zou een route varen tussen het Keerdok, de Haverwerf en mogelijk ook de Fonteinbrug. Het idee komt er als tegenreactie op de opening van het winkelpark Malinas later deze maand. Om concurrentieel te blijven, is de bereikbaarheid van het stadscentrum nog belangrijker geworden voor de handelaars. “Het is belangrijk dat we voor een goede bereikbaarheid van het stadscentrum zorgen. Zo’n bootshuttle zou alleszins een spectaculaire manier zijn om shoppers en bezoekers te vervoeren”, gaf Geert Milis aan in deze krant.

Niet de eerste keer

“We hebben in het verleden al enkele keren zo’n shuttleverbinding gevaren”, zegt een van de kapiteins van de bootjes van rederij Malinska. “Ook met het Van der Valkhotel hebben we een regeling om in het weekend hun gasten enkele keren naar het centrum te varen vanuit het Keerdok. Dus helemaal nieuw is het idee niet. Maar voor zover ik weet, zijn er met ons geen concrete afspraken gemaakt.”

Aanlegsteiger

Veerle Hildebrandt van KokKo Kollektief op de Haverwerf zou tevreden zijn met zo’n

verbinding. “Voor ons zou dat zeker positief zijn. Onze winkel is recht tegenover de aanlegsteiger van de bootjes. Het eerste wat de mensen zien, is onze vitrine. Bovendien is het een goed initiatief om het verkeer uit de stad te halen.” KoKo Kollektief startte eerder dit jaar met deze winkel waar vier verschillende Mechelse ondernemers hun spullen verkopen onder één dak.

Ook Johan Van der Taelen, zaakvoerder van ’t Kofschip op de IJzerenleen ziet het idee van de bootjes wel zitten. “Ik vind dit zeker een

meerwaarde voor het handelscentrum en voor de stad in het algemeen. Het gaat wellicht voor meer aantrekkingskracht zorgen. Dat het een tegenreactie is op de komst van Malinas? Eerlijk gezegd… ik heb daar ook wel wat schrik van. Ik vermoed dat het toch wel een weerslag zal hebben op de winkels in het centrum. Vooral omdat je daar gratis kan parkeren. Daarom is alles wat onze binnenstad aantrekkelijker kan maken, mooi meegenomen.”

Mooie aanvulling op shuttle

Frie Orleans woont in Mechelen. Ze maakt een wandelingetjes langs het Dijlepad. “Ik vind dat positief. Mechelen wordt meer en meer een stad waar je niet meer met de auto binnen kunt. Voor mensen van buiten Mechelen is dat een probleem. Daarom vind ik het idee met de bootjes nuttig en bovendien zeer aangenaam. Het zou een mooie aanvulling zijn op de al bestaande shuttlebus in het weekend. Zeker als de boot ook zou stoppen aan de Fonteinbrug, vlak bij de Bruul.”

Marie-Line en Chantal zijn voor het eerst op bezoek in Mechelen. Ze wonen in de buurt van La Louvière en zijn vandaag met de trein gekomen. “Bootjes die ons van de rand van de stad naar het centrum brengen? Ja, dat zou mooi zijn. We vroegen ons al af of er hier niet zo’n bootjes waren zoals in Brugge. Bestaat dat? Echt? Dan komen we nog eens terug want Mechelen is echt heel mooi.”

Interessant

Moeder Corry Talboom en dochter Sandra Deckmeyn zijn aan het shoppen in de Bruul. “Wij doen alles te voet in Mechelen. Mijn moeder woont net buiten het centrum. Daar is het makkelijk parkeren en van daaruit stappen we tot hier. Maar voor de mensen van buiten Mechelen is dat zeker interessant. Het is bovendien eens iets anders. Zelf zullen we er wellicht geen gebruik van maken.”

Danny en Simonne en hun hond Scott uit Hoboken lopen we tegen het lijf in de Onze-Lieve-Vrouwestraat. Ze komen elk jaar één keer naar Mechelen. “We hebben onze wagen hier binnen gedaan voor onderhoud aan de rand van de stad. Terwijl daaraan gewerkt wordt, maken wij er een dagje Mechelen van. “We hebben nog nooit met zo’n bootje op de Dijle gevaren. Als die mogelijkheid er zou komen, dan zouden we in de toekomst misschien al eens vaker naar Mechelen komen. We zien wel dat er redelijk wat toeristen komen naar Mechelen. Nu is het moeilijk om je auto ergens achter te laten aan een redelijke prijs. In Antwerpen hebben we de waterbus. Dat heeft een heel groot succes. Wij maken er zelf ook wel eens gebruik van.”


Het Nieuwsblad : NB

fritzonline