Column: honden met hypofysaire dwerggroei

Hypofysaire Dwerggroei, een afwijking die heel sporadisch ook bij mensen wordt gezien, wordt gekenmerkt door een combinatie van hormoontekorten…

dwerggroei 2Het gaat dan om Groeihormoon (GH), schildklierstimulerend hormoon (TSH), de geslachtshormonen LH en FSH, en Prolactine. Deze tekorten worden veroorzaakt doordat een deel van de Hypofyse (hersenaanhangsel) niet voldoende is ontwikkeld. De afwijking vererft enkelvoudig recessief, wat betekent dat als twee dragers van de afwijking worden gekruist, 25 procent van het nest dwerg zal zijn, 50 procent drager en 25 procent vrij. Wordt een drager met een vrije hond gekruist, dan is 50 procent van het nest drager en 50 procent vrij. Omdat dragers geen uiterlijke kenmerken vertonen, is en wordt nog steeds volop gefokt met dieren die drager zijn, vaak zonder dat de eigenaar/fokker dit weet. Daardoor kon de afwijking doordringen in ca 20 procent van de getroffen rassen. Dit zijn de Duitse herdershond, de witte herdershond, de Saarlooswolfhond, de Tsjechoslowaakse wolfhond, en in beperkte mate de Karelische berenhond.

Dwerggroei bij herders

De hormoontekorten hebben grote gevolgen voor de gezondheid, levensverwachting en kwaliteit van leven van getroffen pups. Ca 90 procent sterf al in de eerste week. De overige 10 procent wordt vaak niet ouder dan vier jaar. Tekort aan TSH veroorzaakt een inactieve schildklier. Dwerghondjes hebben dan ook hun hele leven schildkliertabletjes nodig. Tekort aan GH veroorzaakt natuurlijk een groeiachterstand. Volwassen Duitse herderdwergen variëren in gewicht van 2 tot 22 kg, afhankelijk van hoeveel GH nog wordt geproduceerd.
Naast de groeiachterstand ontwikkelen de organen slecht, waardoor op jonge leeftijd al chronisch nierfalen ontstaat. Ook de bovenste nekwervel ontwikkelt vaak slecht. De wervel blijft instabiel en geeft druk op het ruggenmerg. Neurologische problemen, verlammingsverschijnselen en zelfs plotseling overlijden zijn een direct gevolg hiervan.

dwerggroei 1Genezing is niet mogelijk. Behandeling met GH (faculteit Diergeneeskunde Utrecht) geeft de hond wel een betere kwaliteit van leven, vooral doordat de nieren dan beter ontwikkelen. Het goede nieuws is dat de afwijking heel gemakkelijk te voorkomen is door fokdieren binnen de getroffen rassen te testen. Diverse laboratoria in en buiten Nederland bieden deze DNA test aan. De Faculteit diergeneeskunde te Utrecht ontwikkelde de test in 2008. De afgelopen maand kwamen er twee nieuwe meldingen binnen van honden met dwerggroei. Eén in Nederland en één in Amerika. Van beide pups wordt een bloedmonster opgestuurd naar de faculteit voor de DNA test.

Op 15 juni wordt een seminar gegeven over dit onderwerp op De Stoethoeve in Soest vanaf 10.00 uur. Sprekers zijn Dr. H.S. Kooistra en ikzelf, Tanja Stoetman.

The post Column: honden met hypofysaire dwerggroei appeared first on Dierennieuws.

Dierennieuws

fritzonline