De dikstaartgerbil: opvallende verschijning

Op het eerste gezicht lijkt hij niet zo bijzonder. En hij lijkt trouwens ook niet zo op de bekendere, beweeglijke Mongoolse gerbil. Maar wie beter kijkt naar de dikstaartgerbil, ziet direct hoe hij aan zijn naam komt!

Het staartje is beslist het apartste onderdeel van de dikstaartgerbil. Het ziet eruit als een soort knuppeltje: bijna kaal en nogal dik. Misschien een beetje vreemd, maar wel heel handig: de dikstaartgerbil kan in zijn staart vetten en vocht opslaan. Hij heeft dus altijd wat reservevoorraad bij zich, en dat is heel slim in zijn natuurlijke omgeving. Hij komt namelijk uit woestijngebied.

DikstaartgerbilBuitenbeentje

Niet alleen zijn staart is niet ‘typisch gerbil’: ook wat gedrag betreft is de dikstaartgerbil een buitenbeentje in zijn familie. Hij heeft eigenlijk meer weg van een hamster. Terwijl gerbils meestal echte groepsdieren zijn, is de dikstaartger
bil liefst baas in eigen territorium. En waar de Mongoolse gerbil ook overdag veel actief is, is de dikstaartgerbil meer een schemer- en nachtdier. Overdag ligt hij vaak te slapen. Soms op zijn rug, pootjes omhoog, en dan is hij niet zo eenvoudig wakker te krijgen!

Verlanglijstje: graafruimte

De dikstaartgerbil is mede daarom dus niet geschikt voor jonge kinderen, die naar bed gaan als de gerbil wakker wordt. Voor mensen die overdag werken kan hij juist een leuk huisdier zijn, als ze zich tenminste goed in zijn woon- en voedingswensen willen verdiepen. Op zijn verlanglijstje staan lekker veel graafruimte, een iets hogere temperatuur en regelmatig insecten. Als je die levend voert, kan de dikstaartgerbil ook echt op jacht. En dat is heel leuk om naar te kijken!

Wil je meer weten over dit bijzondere huisdier? Lees dan de Huisdierenbijsluiter van de dikstaartgerbil op de website van het LICG!

The post De dikstaartgerbil: opvallende verschijning appeared first on Dierennieuws.

Dierennieuws

fritzonline