De goudvis: wereldreiziger

Die goudvis die in je aquarium zwemt, komt van oorsprong uit China!

vissen 5De eerste goudvissen komen uit China. De eerste berichten over goudvissen daar komen uit de tiende eeuw. Vaak wordt aangenomen dat hij uit Japan komt, maar daar is het gouden visje pas begin zestiende eeuw vanuit China geïmporteerd. Omdat zowel Chinezen als Japanners veel van deze vissen gingen kweken ontstonden diverse soorten, die nu gedeeltelijk aan het ene of aan het andere land worden toegeschreven.

Goudvis en Marco Polo

Marco Polo, de bekende ontdekkingsreiziger, zag als een van de eerste Europeanen de vis en uiteindelijk waren het de Portugezen die het visje halverwege de zestiende eeuw naar hun nederzetting Macao overbrachten. In Engeland zouden particulieren voor het eerst goudvissen als huisdier hebben gehad, toen nog een bijzonderheid. De eerste kweek in Europa zou in Nederland hebben plaatsgevonden.
Door de komst van andere tropische vissen naar Europa liep de belangstelling voor goudvissen sterk terug. Vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw werden de visjes weer populair als ‘huisdier’.

The post De goudvis: wereldreiziger appeared first on Dierennieuws.

Dierennieuws

fritzonline