De ontwikkeling van ei tot vlinder

Waar men vroeger dacht dat de rups en de vlinder twee verschillende dieren waren, weet men inmiddels beter. Maar hoe verloopt een dergelijk proces van een rups tot aan een vlinder precies?

Na de paring gaat een vrouwtjesvlinder op zoek naar planten die rupsen over het algemeen lekker vinden. Van deze planten zullen de rupsen voornamelijk gaan eten. Deze plant noemt men ook wel de waardplant. Het is belangrijk dat men deze met zorg uitkiest, aangezien de pasgeboren rupsjes nogal kieskeurig kunnen zijn als het op eten aankomt. Wel groeien de rupsen in een enorm tempo. De huid groeit niet mee zoals wij dit bij mensen kennen. Zo scheuren ze tot vijf keer toe uit hun velletje. Daarna is de rups zo goed als uitgegroeid. Vanaf dat punt gaat hij op zoek naar een plek om nog één keer te vervellen. Op dit punt zal de rups stoppen met eten en zich vastzetten met een spinseldraad. Wanneer de huid nu weer open gaat komt er een pop tevoorschijn. Deze transformatie van rups tot pop staat beter bekend als de verpopping.

De plek waar een rups verpopt kan verschillen. Vaak hangt hij aan een tak of blad. Ook is het mogelijk dat hij dit gewoon op de grond laat plaatsvinden. De duur van de ontpopping kan sterk variëren. Normaal gesproken staat hier een periode van anderhalf tot drie weken voor. Maar in de wintermaanden kan een rups er wel tot zeven maanden voor nodig hebben. In de pop ontstaan langzaam een vlinder. Wanneer deze transformatie compleet is zal ook de pop open barsten. In eerste instantie zullen zijn vleugels wat nat en opgevouwen zijn. Een mooi plekje in de zon dient hierbij uitkomst te bieden. Vanuit het lijf zal er bloed in de vleugels worden gepompt. Hierdoor is de vlinder in staat om zijn vleugels uit te vouwen. Vanaf dit punt staat niets of niemand hem meer in de weg om de wijde wereld in te trekken. Op zoek naar nectar en al het ander moois dat zijn omgeving te bieden heeft.

The post De ontwikkeling van ei tot vlinder appeared first on Dierennieuws.

Dierennieuws

fritzonline