De vijf meest indrukwekkende dierenmoeders

De band tussen moeder en kind is ten alle tijden bijzonder en uniek. Dit gaat uiteraard niet alleen op voor de mensheid. Ook in het dierenrijk bestaan er zeer bijzondere connecties tussen moeder en kind. Hoogtijd om er een vijftal uit te lichten.

IJsbeer

In de meeste gevallen bevalt een ijsbeer hartje winter van haar kroost. Ze brengen de eerste weken van hun prille bestaan vervolgens door in een hol onder de sneeuw dat door moeder is gebouwd. Hier voorziet ze haar jongeren ook van melk. Zelf heeft ze in deze periode echter geen eten voor handen. Dit gaat dan ook ten koste van haar vetreserves, die in deze periode zo goed als op raken. Als de jongen groot genoeg zijn om zich zelf te kunnen voortbewegen helpt ze ze uit het hol, waarna ze moeten leren door de sneeuw te ploeteren.

Olifant

Olifanten weten zich de grootste zoogdieren die op deze aarde rondlopen. Met een draagtijd van maar liefst 22 maanden nemen ze ook op dit gebied de nummer één positie in. De olifant krijgt slechts zelden meer dan één jonge per zwangerschap. Hier zorgt ze vervolgens dan wel extra lang voor. Zo wijken baby olifanten tussen de vier en zes jaar niet van moeders zijde. Ook blijven ze voor deze eerste jaren melk drinken bij hun moeder.

Octopus

De bevalling bij de octopus is altijd een bijzondere. Dit aangezien de moeder per bevalling gemiddeld tot 200.000 eitjes legt. Deze bewaakt ze de eerste veertig dagen bovendien intensief. In deze periode is het zelfs uitgesloten dat moeder van haar plek wijkt, zelfs niet om eten te zoeken. Sommige octopussen eten tijdens deze periode dan ook één van hun eigen armen op om in leven te blijven. Tegen de tijd dat de eitjes uitkomen is ze dan ook volkomen aan het eind van haar Latijn.

Orka

Orka’s leven van nature in grote, hechte groepen. Tot wel vijftig orka’s bij elkaar, geboren uit drie verschillende generaties. . Een baby-orka blijft zijn hele leven bij de groep waarin hij geboren wordt en wordt dus nooit gescheiden van zijn moeder. Alle leden van de groep nemen hun gezamenlijke verantwoordelijkheden.  De opvoeding verloopt zodoende niet enkel via de moeder.

Orang-Oetan

Het jong van de Orang-Oetan klemt zich in het eerste levensjaar stevig tegen het lichaam van de moeder aan. Dit is in deze periode nog mogelijk aangezien het dier dan slechts enkele kilo’s weegt. In de eerste drie jaar bestaat de voeding van de orang-oetan enkel uit babymelk van de moeder. Na deze periode leert het jong om zich te voeden met overig voedsel.

The post De vijf meest indrukwekkende dierenmoeders appeared first on Dierennieuws.

Dierennieuws

fritzonline