Deze vijf lessen leerde Joris Hessels dankzij ‘Viervoeters’ over hond en mens: “Op een eerste afspraakje ga jij jouw date toch ook niet aflikken?”

“Dompie de honden, ik de mensen.” Voor Joris Hessels (41) stond de rolverdeling in Viervoeters vast. In tegenstelling tot zijn vaste maat Dominique Van Malder (45) had de presentator niets met labradors of poedels. Een gevoel dat keerde tijdens de opnames, op meer dan één manier. “Ik herken mezelf in een Franse buldog.”

Zet je hart open

Katten, geen honden. Ten huize Joris Hessels was de regel tot dusver duidelijk. “Katten zijn gemakkelijk te houden”, zegt hij. “Een hond in huis is zoals een extra kind. En ik heb er al vier lopen.” Een gevoel dat Hessels’ Radio gaga-vriend Dominique Van Malder niet deelt. In Viervoeters matchen ze vanaf vanavond asielhonden met hun nieuwe eigenaars, maar verdeelden ze de taken vooraf.

“Dompie de honden, ik de baasjes. Ik maak sowieso liefst tv met en over mensen. In dit geval: over hoe ze hun leven willen vullen met een hond.” Maar gaandeweg smolt ook Hessels. “Na wat ik heb gezien, doe ik niet langer cynisch over de rol die een hond kan spelen in een mensenleven. Voor velen zijn ze een bron van liefde, gezelschap en genegenheid. Vroeger begreep ik dat niet. Nu wel.”

LEES OOK. Achter de schermen bij ‘Viervoeters’: “Ik begin te begrijpen hoe sommigen hun hond als hun kind zien” (+)

Temper de verwachtingen

Samen met deskundigen sturen Hessels en Van Malder baasjes op date met hun potentiële droomhond. “Mensen hebben hoge verwachtingen”, zegt Hessels. “Vlak voor hun date gaan ze fantaseren en dromen. Over wat zíj willen. Dan blijkt die eerste ‘hondmoeting’ soms niet wat ze dachten. De hond is te klein, te groot, te wit of te bruin.” Dat het niet klikt, is geen ramp. “Dan zoek je verder. Een klik op lange termijn telt. Ook als je de geknipte hond denkt te zien: denk eerst goed na en beslis dan pas.”

Kalmte zal je redden

“Een goeie tip die ik heb geleerd: wil je een hond voor jou winnen, doe dan niets. Heb geduld en laat de hond naar jou komen. Een relatie opbouwen kost tijd. Dat is ook zo bij mensen. Op een eerste afspraakje ga jij jouw date toch ook niet meteen bespringen en aflikken? Tenzij jij héél rare dates hebt. Baasjes kiezen hun hond, maar in het ideale scenario kiezen honden ook hun baasje.”

‘Size doesn’t matter’

Grootte doet er niet toe, vindt Hessels. “Bij lichaamsdelen, maar ook bij dieren. Formaat bepaalt zelden de chemie tussen mens en hond. Ik was geen fan van Franse buldogs. Te klein, vond ik. Sinds Viervoeters ben ik er zot van. Ik herken mezelf erin: veel energie, een mensenvriend en hij zag er niet uit. (lacht) Dat was een eyeopener. Mocht ik een hond zijn, dan wist ik het wel: een Franse buldog.”

LEES OOK. Grappig moment voor toekomstig baasje in eerste aflevering ‘Viervoeters’: “Heeft ze kaka gedaan?”

Plassen tegen stress

Het meest vergaapte Hessels zich aan het gedrag van de verschillende rassen. “Fascinerend om dat met de experts te bestuderen. Ik dacht dat honden die spontaan plassen zich goed op hun gemak voelen. Helemaal niet dus. Blijkt het een soort stressreactie te zijn. Van labradors en golden retrievers denkt iedereen dan weer dat het kalme honden zijn die je eenvoudig kan opvoeden. Maar in feite hebben ze net veel zorg en ruimte nodig.”

Of Hessels dankzij Viervoeters bekeerd is en straks een hond in huis haalt? “Thuis is het wel een gespreksonderwerp geworden. Zeg nooit nooit. Maar voorlopig hou ik het nog bij een kat.”

Viervoeters, Play4, 20.35 uur


Het Nieuwsblad : NB

fritzonline