Dierenbescherming: Adopteer een ‘langzitter’, haal een kanjer in huis!

Om extra aandacht te vragen voor dieren die erg lang in een dierenopvangcentrum zitten, start de Dierenbescherming met de ‘kanjercampagne’.

200456625-001Eén op de vijf dieren in het asiel zit momenteel langer dan drie maanden op een nieuw thuis te wachten. Dat is eigenlijk onverantwoord, vindt de Dierenbescherming. ,,Mensen kiezen minder snel voor onze stakkers, terwijl ze, als ze eenmaal geplaatst zijn, voor hun nieuw baasjes juist ‘kanjers’ blijken te zijn”, zegt Kim van Pelt van de Dierenbescherming afdeling Rijnland. ,,Het plaatsen van jonge, gezonde dieren bij nieuwe baasjes levert meestal geen problemen op, maar dat verandert als ze bijvoorbeeld oud, gehandicapt of een ‘gebruiksaanwijzing’ hebben.”

Dier uit het asiel

Dat is jaarlijks het geval bij ongeveer 6.000 katten en 2.000 honden die een tijdelijk onderkomen vinden in één van de asielen van de Dierenbescherming. Na plaatsing blijken de nieuwe baasjes vaak een enorme sterke band met hun voormalige ‘winkeldochter’ te ontwikkelen, zo is de ervaring van de Dierenbescherming. ,,Ik vermoed dat dat komt omdat mensen heel bewust kiezen voor zo’n dier, dat er uiteindelijk ook niets aan kan dan dat het een oog mist, of bijvoorbeeld schuw is na jarenlange verwaarlozing”, zegt Kim van Pelt van afdeling Rijnland.
Vorig jaar luidde de Dierenbescherming de noodklok omdat door de crisis de kosten van dierenopvang steeds hoger worden. Dieren komen vaak in slechtere staat binnen in het asiel omdat beknibbeld is op de verzorging en bovendien is de gemiddelde verblijfsduur toegenomen. Dat is niet goed voor de dieren die, hoewel optimaal verzorgd, toch het best af zijn in een huiselijke omgeving, stelt de Dierenbescherming.

Hoewel de Dierenbescherming de langzitters extra promoot, benadrukt de organisatie dat niet iedereen  geschikt is om bijvoorbeeld een schuw dier weer vertrouwd te maken met mensen, of een toereikende portemonnee heeft om de extra kosten te kunnen betalen voor een dier met een chronische aandoening.  ,,Maar, is er een goede match, dan kunnen dier en baas nog veel plezier aan elkaar beleven”, verzekert Kim van Pelt.

Centraal in de campagne van de Dierenbescherming staat de website www.ikzoekbaas.nl, waar de kanjers uit de campagne te vinden zijn.

The post Dierenbescherming: Adopteer een ‘langzitter’, haal een kanjer in huis! appeared first on Dierennieuws.

Dierennieuws

fritzonline