Dit is de Bengaal

Hij heeft het uiterlijk heeft van een wilde kat, maar het gedrag van een huiskat: de Bengaal. Deze kruising tussen de Aziatische Tijgerkat en de huiskat is niet alleen prachtig om te zien, maar ook betrouwbaar en gezellig.

De bengaal is een relatief nieuw kattenras. Het ras is ontstaan in de Verenigde Staten in de jaren vijftig van de vorige eeuw, toen de wilde Bengaalse tijgerkat met huiskatten en raskatten werden gekruist. Er ontstonden katten met een prachtig vlekkenpatroon. Hun vacht voelt erg zacht aan (als een pels); hoe meer je ze aait, hoe meer de vacht gaat glimmen. Bij sommige bengalen lijkt het wel alsof er gouden of zilveren glitters over de vacht heen zijn gestrooid: een unieke eigenschap.

Tabbypatroon

Er komen 3 soorten tabbypatronen voor: rozetten, vlekken en marble. Alle patronen vertonen altijd vlekken op de buik. De kleuren lopen onderling echter sterk uiteen:

  • Geel tot warm oranje met zwart of bruin tabbypatroon, groene ogen
  • Crèmekleurige ondergrond met een blauw tabbypatroon, groene ogen
  • Witte tot ivoorkleurige ondergrond met een bruin of zwart tabbypatroon, blauwe ogen
  • Sepiagele, kleurige ondergrond met een donkere tabbypatroon, groene ogen
  • Effen zwart, groene ogen.

Bengaalse katKrabpaal

Bengalen zijn erg slim! Ze kunnen deuren openmaken, vinden het leuk om een ‘praatje’ met je te maken en ze begrijpen vaak gelijk wat je bedoelt. Ze zijn heel actief en kunnen slecht tegen alleen zijn. Ze stellen gezelschap en aandacht dan ook zeer op prijs, maar toch zijn het geen echte schootkatten.  Geef ze wel genoeg ruimte, want die hebben ze nodig. Zorg ook voor een grote krabpaal waar ze zich op uit kunnen leven.

Badderen

Wist je dat bengaalse katten water erg interessant vinden? Een waterbak kan deze raskat zeker waarderen! Gooi bijvoorbeeld eens een speeltje in de waterbak, zodat je kat het er vervolgens weer uit kan vissen. De bengaal drinkt ook graag uit de kraan. Hij trekt zich niets aan van een stromende douche – of komt zelfs bij je in bad liggen!

Haarspeld

Sommige bengalen apporteren kleine speeltjes of takjes. Kijk ook niet gek op als er kleine spulletjes vermist worden. Ben je een pen, haarspeld of muntje kwijt? Grote kans dat je deze spulletjes weer terugvindt in de buurt van een krabpaal. Bengalen kunnen het trouwens prima vinden met andere katten, honden en kinderen: ze zijn heel sociaal. De prachtige bengaal in vier woorden? Een prettig gestoorde kat!

The post Dit is de Bengaal appeared first on Dierennieuws.

Dierennieuws

fritzonline