Een konijn voor je kind… of niet?

Paaskuikens, puppy’s, kleine konijnen: je zou ze het liefst allemaal in huis nemen. Zeker voor kinderen lijkt een huisdier het perfecte gezelschap. Toch is het slim om van tevoren goed na te denken of een eigen konijn voor het dier net zo leuk is als voor jou.

Een eigen klein konijn voor je kind. Daar is niets mis mee, zou je denken. Konijnen zijn immers perfecte dieren voor kinderen: lief, schattig en eenvoudig om voor te zorgen. Of toch niet? Konijnen zijn namelijk geen passieve knuffeldieren waar je fijn mee kunt rondlopen: ze voelen zich vooral op de grond op hun gemak. Als ze beetgepakt worden zijn ze vaak bang en onzeker. Ze kunnen dan zomaar gaan krabben of bijten. Veel kinderen willen een vriendje dat ze kunnen beetpakken, ronddragen en knuffelen, maar daar houdt het konijn helemaal niet van. Wanneer je kind graag een eigen konijn wil, moet je je dus vooral afvragen of jíj een konijn wilt. Het zal de taak van de ouder of verzorger om goed voor het konijn te zorgen.

Zorg en aandacht

Konijn in kooiKonijnen zijn geen goedkope en gemakkelijk te houden dieren, zoals de verkopers in de dierenwinkel je soms willen laten geloven. Konijnen hebben net zoveel zorg en aandacht nodig als een hond of kat. Ze moeten getraind worden om vrij in huis te kunnen lopen en het huis moet aan de dieren aangepast worden. Anders kan het konijn zomaar aan je elektriciteitssnoeren, vloerkleden, boeken of meubels gaan knagen. Daarnaast is het slim om je konijn te castreren of steriliseren. Doe je dat niet, dan loop je het risico overal in huis hun keutels en urine tegen te komen. Dat laten de dieren achter om hun territorium af te bakenen.

Speelgoed

Konijnen kun je het beste binnen of in een ruime houden. De meeste konijnenhokken die worden verkocht bij de dierenwinkel zijn alleen geschikt als nachthok. Konijnen die in zo’n hok achter in de tuin leven worden gemiddeld nog geen jaar oud, terwijl huiskonijnen tot wel tien jaar oud kunnen worden. Buitenkonijnen kunnen zich gaan vervelen als ze geen speelgoed hebben of als ze geen contact kunnen maken met soortgenoten. Wanneer je dit intelligente, gevoelige en sociale dier opsluit in een klein hokje, mis je alle vreugde die het samenwonen met een konijn je kan geven.

In de natuur

Elk jaar worden duizenden konijnen bij een asiel gebracht of vrijgelaten in de natuur. In het laatste geval kun je er zeker van zijn dat ze niet vrij zijn, maar vogelvrij. Hoe kun je van een tam konijn verwachten dat deze zich zal redden in de natuur? Toch worden er dagelijks konijnen van hun hok in een weiland gezet.

Twijfel je over de aanschaf van een konijn? Wil je meer weten over het houden van konijnen in jouw specifieke situatie? Via de Konijnenstichting vind je altijd een passend advies. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt!

The post Een konijn voor je kind… of niet? appeared first on Dierennieuws.

Dierennieuws

fritzonline