Eerste herinneringsboom voor supervrijwilliger Jaro De Bruyne geplant in arboretum

Jaro De Bruyne overleed in mei dit jaar en was in Kalmthout gekend als supervrijwilliger. Dat komt, omdat hij vrijwilligerswerk deed bij meer dan twintig verenigingen. Als eerbetoon aan hem plantten familie, vrienden en vertegenwoordigers van verenigingen zaterdag een eerste Jaro-boom.

Kalmthout en de vele verenigingen reageerden verslagen, toen ze in mei vernamen dat Jaro De Bruyne plots was overleden. Hij werd amper 42 jaar. Niet enkel in de heidegemeente was hij een graag geziene figuur, ook ver daarbuiten. Niet verwonderlijk, want voor bijna alle Kalmthoutse verenigingen bracht hij affiches rond in de ruime regio. Zijn overlijden zorgt nog altijd voor een leegte in het sociale leven van Kalmthout.

Toen Abraham Rammeloo, directeur-conservator van Arboretum Kalmthout, het idee lanceerde om ter ere van Jaro een boom te planten, werd dat onmiddellijk aangenomen. Zaterdag 27 november werd in het arboretum dan ook de eerste Jaro-boom geplant. Elke woensdag was Jaro De Bruyne actief in de Kalmthoutse plantentuin.

Abraham Rammeloo: “We vonden de kerselaar het best passen bij Jaro. De “Prunus serrula Jaro” is een boomsoort, die behoort tot het geslacht “prunus”, dat liefst 400 soorten omvat, waarvan de Japanse kerselaar een van de gekendste is. Maar de “Prunus serrula Jaro” is zeker wel de kampioen als het gaat om de schors. Die is donkerbruin en erg glanzend. Het is eigenlijk geen al te grote boom. Hij wordt vier tot vijf meter hoog en draagt in april en mei witte bloemen.”

De eerste Jaro-boom is geplant op een symbolische plek in het Arboretum Kalmthout. Abraham Rammeloo: “De Jaroboom staat op het kruispunt van drie eeuwen. Op deze plek komt de plantentuin uit de 19de eeuw samen met het deel uit de 20ste en 21ste eeuw”, geeft Rammeloo nog mee.

Burgemeester Lukas Jacobs (CD&V): “In overleg met de gemeentelijke groendienst hebben we besloten om ook op andere plekken in de gemeente Jaro-bomen te planten. Die komen op plaatsen die voor Jaro belangrijk waren of waar hij heel veel kwam. Zo krijgt de Heidestatiestraat alvast een Jaro-boom. Ook voetbalclub Heibos, en de tennisterreinen van Zwarte Hond worden verrijkt met een Jaro-boom. Omdat hij ook vrijwilligerswerk deed in het woon- en zorgcentrum Vincentius, komt ook daar een herinneringsboom voor onze supervrijwilliger. Aan het Kerkeneind komt er ook een, want dat is natuurlijk de plek waar de Kalmthoutse Straatfeesten jaarlijks voor animo zorgen.”

De boomplanting van de eerste Jaro-boom, kadert in een grotere actie gepland op zaterdag 14 mei volgend jaar. “Bedankt Jaro” heet die actie. Louis Van den Buys: “Die dag organiseren we zowel culturele, als sport- en jeugdactiviteiten. Jaro deed immers vrijwilligerswerk voor al die verenigingen. De opbrengst van die dag schenken we aan Kade, waar je als volwassene met een meervoudige beperking terecht kan voor zowel dagactiviteit als om er te wonen. We hopen voldoende opbrengst te hebben om enkele elektrische bakfietsen aan te kopen.”

Het Nieuwsblad : NB

fritzonline