Eerste hulp bij een slangenbeet

Wat moet je doen als je gebeten wordt door een gifslang?

slangenbeet 2O nee, gebeten door een slang, wat nu? Raak in ieder geval niet in paniek. Door de soms hevige pijnen en zwellingen lijkt een slangenbeet heel erg, maar gelukkig overleeft ruim 97 procent van de mensen een beet van een giftige slang, zo blijkt uit gegevens van experts van voormalige reptielenzoo Serpo.

SLangenbeet? Leg bandage aan

Leg wel zo snel mogelijk een bandage aan. Dit voorkomt dat het vergif zich snel kan verspreiden. Koel de wond niet met ijs en ga zo snel mogelijk naar de dokter. Als je niet door je eigen slang gebeten wordt, maar bijvoorbeeld tijdens een vakantie in een land waar giftige slangen voorkomen, probeer er dan achter te komen welk soort slang je gebeten heeft. Neem, als de slang nog in de buurt is en je daartoe in staat bent, een foto of schrijf kenmerken van de slang op. Zo kan de arts snel bepalen welke slang het is en welke behandeling hij moet toepassen.

Hoe lang de tijd?

Het verschilt per slangenbeet sterk hoe lang je nog de tijd hebt om actie te ondernemen. Zo kan het bij een Russell’s adder wel twee weken duren voordat het gif fataal wordt.

The post Eerste hulp bij een slangenbeet appeared first on Dierennieuws.

Dierennieuws

fritzonline