Finding Nemo: het clownvisje

Dankzij de film Finding Nemo van Pixar over het schattige visje Nemo dat zijn vader kwijtraakt in de grote oceaan, werd het clownvisje erg populair.

clownvisje finding nemo 2Deze zoutwatervis, de driebands anemoonvis (amphiprion ocellaris) of harlekijnvisje genoemd, is makkelijk in een aquarium van minimaal zeventig centimeter te houden en wordt zo’n elf centimeter groot.
De oranje-witte visjes komen van oorsprong voor in de Rode Zee, de Stille en de Indische Oceaan en in de wateren bij Australië. Ze worden anemoonvis genoemd omdat ze altijd samenleven met een zeeanemoon.

Clownvisje veilig

In de tentakels van de zeeanemoon, die zijn voorzien van netelcellen, zijn de clownvisjes veilig tegen aanvallen van roofvissen. Ze worden zelf niet gestoken omdat ze een speciaal huidslijm op hun lichaam hebben. De zeeanemoon herkent de vis daardoor niet als ‘vreemd’ en zet bij aanraking de netelcellen niet in werking. Als je een anemoonvisje in je aquarium wilt hebben, kun je dan ook het beste een zeeanemoon in het aquarium plaatsen. Koop gelijk een anemonenpaartje, daar voelen de harlekijnvisjes zich het prettigst bij. Ze eten vrijwel alles, van muggenlarven tot krill en houden van lekker warm water dat tussen de 23 en 26 graden is.

The post Finding Nemo: het clownvisje appeared first on Dierennieuws.

Dierennieuws

fritzonline