Geslaagde proef: honden sporen kanker op

Kunnen honden (darm)kanker ruiken? Jazeker, blijkt uit een proef met KNGF Geleidehonden in het VU medisch centrum!

Honden staan bekend om hun ongeëvenaarde en fabelachtige reukvermogen. KNGF Geleidehonden is daarom een half jaar geleden gestart met een proef om honden te trainen in het opsporen van de geur die kankercellen afgeven uit ontlasting. Hierdoor zou darmkanker in een vroegtijdig stadium kunnen worden gesignaleerd. In hun eigen trainingsruimte bij KNGF Geleidehonden snuffelen de medische detectiehonden wat af. Met succes!  De honden vonden zelfs al sporen van kanker terwijl er op scans nog niets te zien was! In de toekomst worden ze mogelijk ook ingezet bij het opsporen van long- en borstkanker.

Honden speuren op eigen manier

Iedere hond zoekt op zijn eigen manier, aldus de organisatie. De een snuffelt op zijn gemak en gaat liggen bij de koker van zijn keuze. De ander likt eerst aan alle gaten en Glenny, een zwarte labrador, rent als een dolle langs alle kokers van de carrousel. Deze druktemaker is van alle honden het meest zeker van zijn zaak als de juiste geur niet in de carrousel te vinden is. Hij loopt uit zichzelf naar de deur en kijkt naar de trainer met een blik van: mag ik gaan, want er zit toch niets in! Hond Cato heeft daar meer moeite mee. Zij wil zo graag haar beloning dat ze uiteindelijk maar een koker aanwijst, ook al is het niet de juiste. Gelukkig herstelt Cato zich in de daaropvolgende ‘ruikrondes’ en sluit ze de training goed af.

Detecteren

De honden kunnen inmiddels minuscule hoeveelheden van een doelgeur detecteren. Binnenkort worden de eerste ontlastingsmonsters aangeleverd door het VU medisch centrum. Het echte detecteren op aanwezigheid van kanker kan dan beginnen. Dan zal moeten blijken of de honden daadwerkelijk het onderscheid kunnen maken tussen de ontlasting van darmkankerpatiënten en niet-kankerpatiënten. Wordt vervolgd!

The post Geslaagde proef: honden sporen kanker op appeared first on Dierennieuws.

Dierennieuws

fritzonline