Gourmetten, mini-wokken, tafel-grillen? Niet bij je vogel!

Met de feestdagen gaan veel mensen gezellig gourmetten, en ook de mini-wokpannetjes of tafel-grillapparaten zijn populair. Maar als je vogels als huisdier hebt, dan moet je daarmee oppassen. De damp kan namelijk giftig zijn!

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-small-christmas-tree-lovely-decorated-isolated-white-background-image35372306Anti-aanbak

Vrijwel alle deze toestellen en pannetjes hebben een anti-aanbaklaag, vaak van PTFE: polytetrafluorethyleen (ook wel ‘teflon’ genoemd). Als PTFE sterk verhit wordt, komt er een damp vrij die voor vogels erg giftig is. Dat gebeurt bijvoorbeeld als je een pannetje zonder inhoud op het toestel laat staan, maar ook de bovenplaat kan soms flink heet worden zonder dat er iets op ligt.

Houd ze uit de buurt

Papegaaien, parkieten en ook andere vogels zijn erg gevoelig voor deze dampen. Ze krijgen het benauwd, gaan hijgen, worden onrustig, kunnen gaan overgeven, krijgen evenwichtsproblemen en kunnen snel overlijden. Zet daarom voordat jullie gaan eten je vogels in een andere kamer. Na afloop moet je de kamer even goed laten doorluchten voor je de vogels weer terugzet in de woonkamer.

Feestelijke luchtjes

Er zijn nog meer ‘luchtjes’ waar je vogel slecht tegen kan en die juist met de feestdagen vaker gebruikt worden. Geurkaarsen, wierook, interieurspray: al deze dampen kunnen de luchtwegen van je vogel flink irriteren en kunnen giftig zijn, evenals tabaksrook of de rook van een open haard.  Houd daar dus rekening mee, zodat de feestdagen voor jou en je vogels ook echt feestelijk blijven!

Meer lezen over veiligheid tijdens de feestdagen? Lees het Praktisch document over Feestdagen van het LICG. Hele fijne dagen gewenst!

The post Gourmetten, mini-wokken, tafel-grillen? Niet bij je vogel! appeared first on Dierennieuws.

Dierennieuws

fritzonline