Heb jij je huisdier al laten chippen?

Honden moeten in Nederland verplicht gechipt en geregistreerd zijn. Voor katten geldt die verplichting niet, maar voor hen is het net zo belangrijk. Een vermist huisdier met chip kan namelijk eenvoudig weer met zijn baasje herenigd worden.

Veel huisdierenbezitters zijn nog erg huiverig als het aankomt op het chippen van hun huisdier. “Veel honden- en kattenbezitters denken dat hun huisdier bij het chippen ook automatisch door de dierenarts of door het asiel wordt geregistreerd bij een databank. Maar dat is vaak niet het geval. Mensen moeten dat zelf nog doen”, meldt het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren (LICG). “Ook blijkt dat maar bij weinig mensen bekend is dat de chip alleen een nummer bevat. In een databank wordt dat chipnummer vervolgens gekoppeld aan de adresgegevens van de eigenaar. Die gegevens staan dus niet op de chip zelf”, aldus het LICG.

32.000 vermiste dieren

Gechipt huisdierGegevens worden dus niet zomaar doorgespeeld. Sterker nog: baasjes dienen alle informatie zelf door te geven. De voordelen die een gechipt en geregistreerd huisdier oplevert, zijn de moeite dan ook meer dan waard. Elk jaar worden er 32.000 dieren als vermist opgegeven bij Amivedi, de Nederlandse vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor vermiste en gevonden dieren. Een chip kan een groot deel van deze dieren eenvoudig en snel laten terugkeren naar hun eigenaar. Bij een dier zonder chip kan dat maanden of zelfs jaren duren.

Juni Chipmaand

Om meer mensen hiervan bewust te maken, staat juni geheel in het teken van het chippen en registreren van huisdieren. Veel dierenartsenpraktijken en asielen ondersteunen de Juni Chipmaand met speciale chipacties.

Via chipjedier.nl kunnen huisdierenbezitters opzoeken welke acties in het kader van de Chipmaand gehouden worden. Ook vind je hier een overzicht van databanken en een link waarmee je kunt checken of je huisdier goed geregistreerd staat.

The post Heb jij je huisdier al laten chippen? appeared first on Dierennieuws.

Dierennieuws

fritzonline