Heeft jouw paard last van luizen en mijten?

Welke soorten luizen komen voor bij paarden?

Luizen bij paarden, een vervelend probleem voor zowel paard en eigenaar. Paarden vinden de jeuk erg vervelend en daardoor zie je dat ze vaak de gekste manieren verzinnen om de jeuk ‘weg te schuren’. Helaas gaan de luizen van het krabben niet weg maar krijgen de paarden schuurplekken, soms zelfs tot bloedens toe. Luizen zie je vaak bij barokke paarden. Dit kun je makkelijk verklaren doordat deze paarden een langere vacht hebben waarin de luizen zich graag verstoppen.

Paarden kunnen last hebben van de steekluis en de  ‘Haematopinus asini’ en de bijtluis ‘Werneckiella equi’. Daarnaast kunnen paarden ook last hebben van de beenschurftmijt.

De steekluis bij paarden (Haematopinus asini)

De steekluis bij paarden is te herkennen aan dat het lijfje van de luis groter is dan zijn kop. Deze steekluis voedt zichzelf met bloed van de paarden en komt voornamelijk voor bij de staart en manen van paarden.

De bijtluis bij paarden (Werneckiella equi)

De bijtluis is het meest actief van de twee. Deze luizen zijn veel actiever en bewegen meer door de vacht van de paarden. Deze luizen kun je herkennen aan dat hun kop juist groter is dan het lijf. Ze komen voornamelijk voor ter hoogte van de ribben, hals, schoft en borst. Ze kunnen wel 4 tot 5 weken leven als ze eenmaal op het paard zitten. In de stal of paddock kunnen ze niet eten, dus als ze niet op een paard komen kunnen komen dan zullen ze binnen een paar dagen uitgehongerd zijn.

Mijten bij paarden (beenschurftmijt)

Wanneer een paard last heeft van mijten, zie je een paard vaak stampen met zijn benen of in zijn sokken bijten. Mijten komen namelijk voor in de sokken van paarden met veel behang, voornamelijk de barokke paarden. Deze mijten worden ook wel de beenschurftmijt genoemd.

Levenscyclus luizen bij paarden

 

levenscyclus-luizen-bij-paarden

Hoe herken je luizen en mijten bij paarden?

Als je paard last heeft van luizen of mijten dan heeft hij veel jeuk, hij kan jeuk hebben over zijn hele lijf. Als je paard voornamelijk schuurt bij zijn staart en manen dan is er waarschijnlijk sprake van steekluis.

Als je paard meer schuurt bij zijn ribben, schoft en hals dan is er sprake van de bijtluist. Ook kun je in de vacht witte stipjes zien, dit zijn de eitjes (neten). Bij mijten zal het je het paard zien stampen of hij probeert om in zijn sokken te bijten.

Besmettelijkheid

Luizen en mijten zijn helaas besmettelijk. Dit betekend dat het ene paard luizen door kan geven aan andere paarden. Dit komt voornamelijk voor in de winter.

Diagnose luizen

Meestal kun je zelf wel beoordelen of je paard last heeft van luizen en/of mijten. Zeker als je de witte stipjes (neten) vindt in de vacht. Mocht je twijfelen, raadpleeg dan een dierenarts om er zeker van te zijn.

Luizenseizoen

De luizen bij paarden komen voornamelijk voor in de wintermaanden. Paarden hebben dan een dikke wintervacht waar de luizen lekker warm in blijven. Als uw paard in de zomer jeuk heeft, dan kan dit duiden op zomerexceem die wordt veroorzaakt door een allergie van vliegen.

Luizen bij paarden zijn moeilijk te bestrijden

Doordat de luizen en mijten zich verstoppen onder de vacht bij paarden zie je ze moeilijk, maar zijn ze ook moeilijk te bereiken met wasmiddelen of sprays. Daarnaast helpen sommige bestrijdingsmiddelen wel tegen de luizen, maar verwijderen deze niet de eitjes. Wanneer deze eitjes uitkomen, zul je nog steeds last hebben van luizen. Ook kan het zijn dat luizen zich verstoppen in de stal of overkapping van het paard. Als je die niet behandeld hebt, dan kan het zijn dat deze luizen alsnog op het paard komen.

Wat kun je doen tegen luizen?

finecto-productFinecto+ Horse, de oplossing voor mijten, vliegen, dazen en muggen bij paardenMet Finecto+ Horse is het mogelijk om het bloed van paarden onaantrekkelijk te maken voor luizen. Zonder eten kunnen luizen niet langer dan een paar dagen overleven en zul je zien dat de jeuk bij paarden steeds minder wordt en zelfs verdwijnt. Finecto+ Horse is een poeder die gemakkelijk door het voer te vermengen is. Het is 100% natuurlijk en heeft geen nadelige invloeden op de paarden. Het werkende bestandsdeel bestaat uit een kruidenmengsel.

De producten van Finecto+ zijn in beginsel ontwikkeld voor vogels en kippen. Ervaring wijst echter uit dat de producten van Finecto+ ook toepasbaar zijn bij problemen met luizen en mijten bij andere dieren, waaronder paarden. De Finecto+ Protect spray is ideaal om stallen luisvrij te maken en om paarden in te smeren op plekken zomereczeem en mok. Daarnaast is gebleken dat Finecto+ Horse het bloed van paarden onaantrekkelijk maakt voor luizen, mijten en andere insecten.

Dosering voor paarden:

Paarden zwaarder dan 400 Kg.: 1e week 6 maatschepjes per paard per dag, 2e week 4 maatschepjes per dag, daarna 2 maatschepjes per dag.

Pony’s en paarden tot 400 Kg.: 1e week 3 maatschepjes per paard per dag, 2e week 2 maatschepjes per dag, daarna 1 maatschepje per dag.

Preventief:

Paarden zwaarder dan 400 Kg.: 2 maatschepjes per dag.

Pony’s en paarden tot 400 Kg.: 1 maatschepjes per dag.

Kijk voor meer informatie op: Finecto

The post Heeft jouw paard last van luizen en mijten? appeared first on Dierennieuws.

Dierennieuws

fritzonline