Heeft mijn huisdier een voedselallergie?

Jeuk, braken, diarree: vaak is het een kwestie van uitzieken, maar soms is er meer aan de hand. Een voedselallergie, bijvoorbeeld. Vervelend, maar er is iets aan te doen!

Kat met jeukEen voedselallergie is, net als andere allergieën, een overgevoeligheidsreactie. Ze wordt veroorzaakt door bepaalde onderdelen van het voer, zoals eiwitten of melksuikers. Deze bestanddelen worden ook wel allergenen genoemd. Ze worden vanuit de darmen opgenomen in het bloed, maar daar worden ze niet als voedsel herkend: het lichaam ervaart ze als bedreigend. De afweerreacties in de darm of op de huid resulteren in braken, diarree of jeuk. Als een combinatie van die drie symptomen optreedt, gaan we vaak uit van een voedselallergie.

Minuten, uren, dagen

Het kan een paar uur of zelfs een paar dagen duren voor je huisdier last krijgt van het eten van ‘verkeerd’ voedsel. Soms duiken de symptomen echter al na een paar minuten op. Daarnaast kan een voedselallergie aangeboren zijn, maar ook gedurende het leven ontstaan. Het kan dus zomaar gebeuren dat je hond plotseling allergisch wordt voor het voer dat hij z’n hele leven al eet. En als de allergie eenmaal is opgetreden, blijft hij daar de rest van zijn leven last van houden.

Melk? Nee, bedankt!

Niet alleen voer kan een probleem vormen voor huisdieren, ook melk is een heikel punt. Veel dieren hebben namelijk moeite om de van nature in melk aanwezige suikers te verteren. Deze suikers worden in de dikke darm door bacteriën afgebroken, waardoor diarree ontstaat. Als er geen melk meer gegeven wordt, stopt ook de diarree. Het is daarom aan te raden om honden en katten – maar ook egeltjes – geen melk te geven!

1 op de 100

Toch is een voedselallergie lang niet altijd de oorzaak van jeuk, braken en diarree. Slechts 1 op de 100 dieren krijgt ermee te maken. Het is daarom belangrijk uit te sluiten dat de jeuk niet door iets anders wordt veroorzaakt. Heeft je kat misschien last van vlooien? Heeft je hond per ongeluk bedorven voedsel gegeten? Als het antwoord op dit soort vragen negatief is, kun je het beste langs gaan bij de dierenarts. Deze schrijft het dier dan een eliminatiedieet voor.

Eliminatiedieet

Het normale dieet van het huisdier dient als leidraad voor het eliminatiedieet. Dat bevat één soort vlees die het dier nog niet eerder gegeten heeft, zoals kalkoen of geit. Ook rijst en macaroni staan op het menu. Het dieet moet vervolgens zes weken volgehouden worden. Dat is soms best lastig, want je mag je huisdier zelfs geen klein snoepje of koekje geven! Katten moeten daarom binnen gehouden worden, honden moeten aangelijnd zijn als ze uitgelaten worden. En heb je meerdere huisdieren, dan moeten ze apart gevoerd worden. Het eliminatiedieet zorgt ervoor dat de klachten al snel verminderen. Na maximaal negen weken moet ook de jeuk verdwenen zijn.

En nu?

Als er inderdaad sprake is van een voedselallergie en het eliminatiedieet blijkt te werken, kun je je huisdier de rest van zijn leven volgens dit dieet blijven voederen. Ook kun je verdergaan met het provocatiedieet. In dat geval geef je je huisdier elke week één van de voedselbestanddelen die het dier normaal altijd kreeg, maar dan in kleine hoeveelheden. Als het dier in een bepaalde week opnieuw klachten krijgt, kun je concluderen dat het allergisch is voor dat specifieke voedsel. Dit kun je je hond of kat dan beter niet meer geven. Duiken er geen klachten op? Dan kan je huisdier er gewoon weer van gaan genieten!

The post Heeft mijn huisdier een voedselallergie? appeared first on Dierennieuws.

Dierennieuws

fritzonline