Help, heb ik een kattenallergie?

Heb je opeens tranende ogen of niesbuien en een loopneus als je bij een kat in de buurt bent of bent geweest? Dan kan het zijn dat je een kattenallergie hebt. Zelfs als je al langere tijd een kat in huis hebt, kun je kattenallergie ontwikkelen!

Bij kattenallergie reageert het afweersystkat 3eem van je lichaam wanneer het in contact komt met kattenallergeen. Het zogenoemde eiwit Fel d 1 is het belangrijkste allergeen. Dit eiwit wordt geproduceerd door de talgklieren in de kattenhuid en daarnaast wordt het ook gevonden in het speeksel van katten.

Jeuk, niesbuien en hoofdpijn

Als het kattenallergeen in contact komt met je slijmvliezen, kan je afweersysteem daarop reageren. Door deze reactie komt onder meer histamine vrij. Behalve jeuk en niesbuien, kun je ook hoofdpijn krijgen. Komen de allergenen lager in de luchtwegen terecht, dan kan het zijn dat je astmatische verschijnselen krijgt. Als een kat je gelikt heeft, kan je huid rood worden of een beetje zwellen. Veel mensen met kattenallergie zijn ook gevoelig voor andere allergieën zoals huisstofmijtallergie en hooikoorts.

Je kat houden? Neem maatregelen

Je kunt op elke leeftijd een kattenallergie ontwikkelen. Ook als je al een kat in huis hebt! Je kunt dan diverse acties ondernemen, zodat je je kat toch kan houden. Zorg er ten eerste voor dat je slaapkamer ‘katvrij’ blijft. Een douche nemen voor je gaat slapen helpt ook; op deze manier neem je geen huidschilfers mee naar je bed en heb je tijdens het slapen geen of minder last van je allergie. Door je slaapkamer compleet katvrij te houden, heb je bovendien altijd een veilige plaats om naar te vluchten wanneer je een heftige reactie hebt. Vervang je beddengoed wel minstens een keer per week. Stofzuig de tapijten dagelijks en was de gordijnen maandelijks. Was daarnaast altijd je handen als je in aanraking bent geweest met je kat. Op deze manier kunnen jij en je kat toch gewoon door één deur!

The post Help, heb ik een kattenallergie? appeared first on Dierennieuws.

Dierennieuws

fritzonline