Herkennen katten hun eigen familie?

Wanneer een kat jongen krijgt komen deze vaak met meerdere tegelijkertijd. Al na een aantal weken zijn deze kittens in staat om het warme nest bij moeder achter zich te laten. Op deze manier verliezen broers en zusjes elkaar al spoedig uit het oog. Maar zijn katten in het vervolg eigenlijk in staat om hun eigen familie te herkennen? En hoe gaat dit dan in zijn werk? Lees snel verder en ontdek de antwoorden

Het is maar weinig katten gegeven om hun grootouders te ontmoeten. Dit geeft ook John Bradshaw aan. Hij is kattenexpert aan de Universiteit van Bristol. “Bij verwilderde katten ligt het anders. Zij leven in kolonies die worden aangevoerd door de vrouwen: grootmoeder, haar dochters en de kittens werken allemaal samen.” Eenmaal gescheiden van het geboortenest verliezen katten al rap hun geheugen. Ze zijn vanaf dit moment dan ook niet meer in staat om hun moeder te herkennen tijdens een mogelijk weerzien. Wel zal de ‘familiegeur’ niet onopgemerkt blijven. De kans dat de kat dit daadwerkelijk gaat associëren met familie is echter zeer gering. Een fenomeen dat men ook wel omschrijft als primaire associatie. Een andere methode die katten vaak hanteren staat bekend als ‘phenotype matching’. Hierbij gaan de dieren uit van de uiterlijke overeenkomsten. Katten met gelijke uiterlijke kenmerken delen naar alle waarschijnlijkheid ook een groot aantal genen. “Op die manier kunnen dieren voorheen onbekende verwanten herkennen, zoals een halfbroer of -zus van vaders kant”, aldus Jill Mateo, die zich hierin specialiseerde aan de University of Chicago.

Zo hebben katten weldegelijk hun methodes om familieleden te onderscheiden van de rest. Uit een ander onderzoek aan de universiteit van Tokio kwam aan het licht dat katten in staat zijn om de stem van hun baasje te herkennen in vergelijking met overig stemgeluid. Het feit dat katten niet overdreven reageren tijdens een eventuele reünie wil bovendien totaal niet uitsluiten dat ze elkaar herkennen. Het lijkt er eerder op dat het ze simpelweg weinig doet.

The post Herkennen katten hun eigen familie? appeared first on Dierennieuws.

Dierennieuws

fritzonline