Het blijft akelig stil rond Vlaanderens Mooiste: zelfs Dorp van de Ronde weet amper dat koers daar zondag passeert

Op paaszondag trekt De Ronde van Vlaanderen ook door de Denderstreek maar geen enkele gemeente — zelfs niet het fiere Dorp van de Ronde Herzele — maakt er gewag van: corona legt Vlaanderens Mooiste aan banden.

De Ronde van Vlaanderen rijdt zondag via Dendermonde, Wichelen, Lede, Erpe-Mere en Herzele van het Waasland naar de Vlaamse Ardennen. Maar wie wil weten waar de renners precies passeren en in welke straten daarvoor bijzondere verkeersmaatregelen gelden, moet behoorlijk zoeken. Over het exacte parcours wordt weinig gecommuniceerd, met de bedoeling publiek zo veel mogelijk te weren.

Als we Hugo De Waele (CD&V), burgemeester van Erpe-Mere en hoofd van de politiezone Erpe-Mere/Lede vragen hoe het zit met de doortocht van de Ronde in zijn gebied, is hij net aan een fietstocht bezig. “Ja, de Ronde zal door onze gemeente rijden maar veel meer kan ik er niet over zeggen”, zegt de fietsfanaat. “De lokale politie zal dienstdoen aan cruciale verkeersknooppunten zoals Vijfhuizen, maar alle zijstraten worden bewaakt door seingevers van de Ronde-organisatoren. De Ronde passeert niet in Erpe wegens wegenwerken in de Rooseveltlaan. Hij verlaat de Oudenaardsesteenweg via de Bossstraat en trekt via het monument van Lucien Van Impe verder richting Herzele. En neen, feestelijkheden zijn er niet langs het parcours.”

Ronde op tv

In tegenstelling met vorige jaren zal er ook in Herzele, dat net als Sint-Niklaas, Hamme, Berlare, en Zottegem de titel Dorp van de Ronde draagt, weinig animo zijn. Dit jaar dus geen Rondedorp op de Groenlaan. Zelfs sportschepen Benjamin Rogiers (Open VLD) is niet op de hoogte van het parcours. “Ik denk dat de koers inderdaad door onze gemeente trekt, want de organisatoren hebben blijkbaar een paar obstakels ingepakt. Meer weet ik er echter niet van. Op het schepencollege is er geen woord gezegd over de Ronde. Ik hoop dat de mensen hun verstand gebruiken en thuis de Ronde volgen op tv. We gaan het evenwel niet zo ver drijven als in Kluisbergen, waar je zelfs een boete riskeert als je de hond uitlaat.”


Het Nieuwsblad : NB

fritzonline