Het gevaar van overgewicht bij uw hond

De verleiding is groot om uw hond net dat beetje extra voer te geven, of net dat extra stukje kaas. Zeker als u weet hoe enthousiast hij erop zal reageren. Maar is het ook zo verstandig? Wat zijn de gevolgen Kent u de gevaren van overgewicht bij uw hond?

Het is absoluut geen ramp wanneer uw hond met een klein laagje vet rondloopt. In de winter zal dit hem of haar zelf wat extra warmte opleveren. De problemen gaan zich voordoen wanneer uw trouwe viervoeter tien procent meer weegt dan zijn normale gewicht. Vanaf dit punt speekt men dan ook van overgewicht. Bij twintig procent extra stijgt dit naar zwaarlijvigheid. Los van het feit dat dit niet fraai oogt, zorgt het tevens voor fysieke problemen bij het dier. Het geheel drukt als extra belasting op de pezen en gewrichten. Dit met mogelijke ontstekingen tot gevolg. Hier bovenop neemt de kans dat uw hond een stofwisselingsziekte oploopt toe. In de zomermaanden dienen de honden met overgewicht meer rustpauzes te nemen en zullen ze moeite hebben om hun soortgenootjes bij te houden. Los van dit alles zal het immuunsysteem verzwakken waardoor ze kwetsbaarder zijn voor infecties.

Kijkend naar al dit bovenstaande mag overgewicht bij uw hond als een serieus probleem worden bestempeld. Maar het mooie aan problemen is dan ook dat er oplossingen voor bestaan. Hoog tijd om er een aantal te belichten. De basis voor een gezond gewicht ligt ook voor honden bij een juiste voeding en voldoende beweging. Het is niet verstandig om uw huisdier gelijk te laten vasten. De successen die hiermee eventueel worden geboekt zijn altijd maar van korte duur. Voor een gezonde manier van afvallen bestaan er speciale dieetvoedingen. Deze beschikken over alle vitaminen, voedingsstoffen en mineralen die de hond nodig heeft.

Het daadwerkelijke gewichtsverlies laat zich echter pas zien zodra het dier ook echt in beweging komt. Het afleggen van een marathon is hierbij echt geen noodzaak. Wandel met grote regelmaat en doe dit mogelijk op een iets hoger tempo dan normaal. Ook zoekspelletjes doen het altijd goed in dit soort situaties. Dit zorgt namelijk zowel voor fysieke als geestelijke inspanning. In de zomer is een regelmatige zwemsessie een goede aanrader. Honden vinden dit niet alleen hartstikke leuk, maar het is gelijk goed voor de spieren en bloedsomloop. Het apporteren van uw hond in de omgeving van een meer is dan ook een leuke en speelse manier om gezamenlijk weer een gezond streefgewicht voor uw hond te bewerkstelligen.

The post Het gevaar van overgewicht bij uw hond appeared first on Dierennieuws.

Dierennieuws

fritzonline