Hoe weet je of je schildpad een mannetje of een vrouwtje is?

Hoe weet je of je schildpad een mannetje of een vrouwtje is? Kom erachter met de volgende tips!

reptiel 9Het verschilt per soort schildpad hoe je kunt zien of je schildpad een jongen of een meisje is. Toch zijn er wel wat algemene kenmerken. Zo kun je aan het buikschild van landschildpadden zien of je huisdier een mannetje of een vrouwtje is. Bij vrouwtjes is het buikschild namelijk bol en bij de mannetjes hol. Het vrouwtje heeft met haar bolle buikschild meer ruimte om de eieren in zich te laten groeien en dankzij het holle buikschild zitten de mannetjes tijdens het paren makkelijker op het vrouwtje.

Schildpad: mannetjes kleiner!

Mannetjes blijven over het algemeen kleiner dan vrouwtjes, maar hun staartbasis is veel dikker dan die van vrouwtjes. Dat komt doordat daar in rust zijn penis is verscholen.
Van bijvoorbeeld moerasschildpadden zijn de mannetjes voorzien van extra lange nagels. Daarmee wapperen ze waarschijnlijk feromonen naar de vrouwtjes toe tijdens het paringsritueel. Dankzij hun lange nagels kunnen de mannetjes de vrouwtjes ook beter vasthouden tijdens het paren. Auw!

Kleur ogen

Van sommige soorten hebben de mannetjes en de vrouwtjes verschillende kleuren ogen. Bij de terrapene, een geslacht uit de familie moerasschildpadden en ook wel Amerikaanse doosschildpadden genoemd, hebben de mannetjes bijvoorbeeld rood-oranje ogen en de vrouwtjes bruine ogen.

The post Hoe weet je of je schildpad een mannetje of een vrouwtje is? appeared first on Dierennieuws.

Dierennieuws

fritzonline