Hoe werkt Bach Bloesem Therapie?

Bach, een waardevol natuurgeneeskundig ‘medicijn’ voor emotie en ziel. Niet de muziek van J.S.Bach de componist, hoewel dit rustgevend, troostend (en ook irritant) kan zijn voor dieren. Maar de ‘bach’ van E.Bach. Grondlegger van Bach Bloesem Therapie.

De meeste mensen die Bach Bloesem Therapie horen vallen denken aan ‘Bach Rescue’. Dit is inderdaad onderdeel van de Bach, maar een symptoomremedie. Dit middel is inmiddels zo populair en bekend dat het te pas en te onpas wordt ingezet. Rescue bestrijdt acute symptomen op de korte termijn. Het pakt de oorzaak niet aan en biedt geen ondersteuning. Dierpraktijk Beest raadt daarom aan om Bach Rescue enkel te gebruiken als je geen tijd hebt om iets anders te zoeken. Hoe de Bach Bloesem Therapie dan wel werkt lees je op onze website.

Wat is Bach-therapie of Bach Bloesem Therapie?

Dr. Edward Bach (1886-1936) was een arts die rond het jaar 1915 de Bach Bloesem Therapie ontdekte. Bach Bloesem Therapie is een inzichtstherapie. Bach therapie gaat niet uit van fysieke symptomen, maar van de disharmonie in de psychische toestand. Inzicht in de (dier)soort en inzicht in het individu zijn noodzakelijk. Enkel wanneer deze begrepen worden, kunnen Bach-druppels worden ingezet ter ondersteuning van de psyche en ziel. Middelen gaan dus altijd gepaard met maatregelen. Meer over het ontstaan van de Bach Bloesem Therapie lees je hier.
De Bach Bloesem Therapie maakt gebruik van trillingen uit bloesems om een bepaalde harmonie terug te krijgen. Dit is vergelijkbaar met bijvoorbeeld het wiegen van een baby, waarbij gebruik wordt gemaakt van ritme. Door deze trillingen kom je in balans. Waar bloesemtherapie enkel gebruik maakt van trillingen om balans te herstellen, wordt bij de Bach Bloesem Therapie niet zozeer het middel als wel de maatregel ingezet. Er zijn in totaal 38  Bach-remedies die elk passen bij een specifiek beeld. Soms vertoont een dier echter klachten die overlappen, dan wordt een combinatie ingezet.

Praktijkvoorbeeld:

Een tijdje geleden kwam Zoë bij ons in de praktijk. Zoë is een driejarige teef. Haar eigenaresse vond haar in een doos tijdens een vakantie in Griekenland. Ze was toen slechts enkele uren oud. Zoë heeft veel spanning in zich, ze verstijft, is angstig en gaat trillen. Ze is bang voor alles wat vreemd en nieuw is. Maar kan ook extreem onderdanig reageren op stemgeluiden van wel bekenden. Zoë eet ook slecht, ze laat haar eten soms enkele dagen staan. De klachten zijn deels terug te voeren op haar slechte start. Omdat Zoë binnen enkele uren van haar moeder werd gescheiden zijn haar basischakra’s minder ontwikkeld en heeft ze moeite met aarden. Omdat ze geen moedermelk heeft gehad, heeft ze waarschijnlijk last van haar slijmvliezen in het maag-darmkanaal. Deze zijn daardoor minder ontwikkeld, dit geeft problemen in de voedselopname en -vertering. De maatregelen bestonden onder meer uit overschakelen op ander voer en TTouches. Zekerheid en regelmaat zijn erg belangrijk in dit soort gevallen. Dit geeft houvast en steun. Zoë werd ondersteund met een individueel afgestemde Bach-receptuur. Een maand later kwam Zoë weer in de praktijk. Ze was erg veranderd, leek een stuk minder gespannen en angstig. Volgens haar eigenaresse schrikt ze minder snel en durft ze soms zelfs op ‘enge’ dingen af te stappen. We zijn op de goede weg!

The post Hoe werkt Bach Bloesem Therapie? appeared first on Dierennieuws.

Dierennieuws

fritzonline