Hormonale castratie bij kamelenhengsten

Kamelenhengsten kunnen gevaarlijk zijn in hun bronst. Ze worden zó door hun hormonen in beslag genomen dat ze letterlijk een andere kameel worden.

Niet alleen het gedrag verandert, ook fysiek vinden er veranderingen plaats. De kamelenhengsten eten en drinken slecht, waardoor ze snel afvallen. Tijdens de bronst wordt ook het leiderschap tussen de hengsten onderling bepaald, wat gepaard kan gaan met een gevecht van leven op dood als één van de twee niet opgeeft.

Bronstige Subhan en JoyceHoe kouder, hoe bronstiger

Factoren die de bronst verhevigen zijn:
– Goed gezond en doorvoed
– Seizoen en temperatuur. De bronst is altijd in de winter, hoe kouder de winter hoe bronstiger de hengst
– De aanwezigheid van niet-drachtige vrouwtjeskamelen, inclusief hun urine op woestijngrond.

Hengsten op rantsoen

Bedoeïenen zetten hun hengsten een paar maanden voor het bronstseizoen op rantsoen in de hoop dat de hengst minder bronstig zal worden. Deze oplossing is echter niet heel diervriendelijk en werkt vaak niet. De hengst wordt meestal alsnog bronstig genoeg om gevaarlijk te zijn.

Uitlaat voor hormonen

Daarnaast worden veel kamelenhengsten niet gebruikt om te dekken, waardoor de bronstige hengst dus ook geen uitlaat heeft voor zijn hormonen. De meeste bedoeïenen in de Sinaï leven van het toerisme en voor woestijntochten wordt er het meest gewerkt met kamelenhengsten. Bovendien is het woestijnseizoen ook nog eens in de winter – in het bronstseizoen, dus.

Hormonale castratie

Improvac 2014 en AsfurGenoeg reden voor Stichting Dalèl om op zoek te gaan naar een oplossing, en wel in Nederland. Dierenarts Peter Klaver raadde hormonale castratie door middel van injecties aan: Improvac. Daarmee kan een eigenaar elk jaar bepalen of hij zijn hengst bronstig wil laten worden of niet. Dit sprak sommige bedoeïenen aan, vooral toen zij hoorden dat dit in Dubai ook wordt gedaan. We weten alleen niet welk middel ze daar gebruiken.

Injecties

Een hengst heeft twee injecties Improvac nodig (twee keer vijf ml) voordat zijn bronst begint. Er moet minimaal een maand tussen de twee injecties zitten. Na de tweede injectie moet de Improvac een jaar werken. Improvac is echter nog niet op kamelen getest!

Improvac 2014

Er maken vier hengsten deel uit van het Improvac 2014-project:
1. Subhan, bijna 7 jaar: hij is begin december t/m maart bronstig
2. Ghaslèn, 10 jaar: hij is vorig jaar voor het eerst bronstig geworden
3. Tunesie, 15 jaar: een heftige bronst die altijd in januari begint
4. Asfur, 21 jaar: heeft ook een heftige bronst.

Op 13 oktober zijn deze hengsten op een zevendaagse tocht gegaan. In de kudde zaten drie vrouwtjeskamelen die niet drachtig waren, waar hengst Asfur op reageerde. Daarom zijn we heel benieuwd of we niet te laat zijn met de Improvac bij hem. Op 19 oktober 2014 kregen de vier hengsten hun eerste Improvac-injectie. Vier weken later, op 17 november , kregen zij hun tweede. Er kon niet eerder begonnen worden, omdat deze vier kamelen op 10 oktober eerst gevaccineerd moesten worden tegen RVF. Peter Klaver heeft geadviseerd een week tussen de vaccinatie en de Improvac-injectie in te laten zitten.

Slaat het aan?

De komende weken en winter zullen we verslag uitbrengen van alle vier de hengsten of en in hoeverre de Improvac aanslaat. Ook volgt er een artikel over hoe de bronst eruit ziet bij kamelen. Wordt vervolgd!

The post Hormonale castratie bij kamelenhengsten appeared first on Dierennieuws.

Dierennieuws

fritzonline