Huisdieren top 10

Vandaag kijken we in een nieuwe top 10 lijst naar Nederlands populairste huisdieren.

10 Reptielen
Op de tiende plaats in deze lijst noteren we de reptielen en amfibieën. Van hagedissen tot slangen, ze kunnen allemaal door als huisdier. Mits alle voorzorgsmaatregelen getroffen zijn uiteraard. De laatste jaren is de populariteit van deze diersoorten gestegen. In de afgelopen tien jaar is dit aantal zelfs meer dan verdubbeld.

9 Knaagdieren

Een plaats lager komen we de knaagdieren tegen. De populariteit van deze dieren hangt nauw samen met de aandacht die ze over het algemeen opeisen. Het onderhouden van een hamster of cavia neemt relatief weinig tijd in beslag. Zo vormen deze dieren een fijn alternatief voor een hond of kat.

8 Duiven
Het heeft een wat ouderwets imago, maar dit doet niets af aan de populariteit van de duif. Waar ze voorheen gebruikt werden voor de duivensport, zijn er nog altijd vele hobbyisten die vandaag de dag duiven houden. In totaliteit leven er nog ongeveer 900.000 duiven in ons land.

7 Konijnen
Het konijn is al vele jaren een vaste gast in deze lijst. Men ziet konijnen als zeer kindervriendelijke huisdieren. Dit verklaart dan ook direct een groot deel van de verworven populariteit. Vele gezinnen met jonge kinderen schaffen hebben hier een groot aandeel in.

6 Kippen
Kippen worden vooral gezien als zeer nuttige huisdieren. Zo voorzien ze u dagelijks van een vers ontbijtje dankzij de productie van eieren. Het onderhouden van kippen neemt wel de nodige ruimte in beslag. Bij gebrek hieraan wordt het direct een moeilijk verhaal, zo niet onmogelijk. Kippen leven dan ook voornamelijk binnen huishoudens in dorpen of op het platteland. In totaal zijn er zo’n 1,5 miljoen kippen die voor huisdier doorgaan.

5 Honden
Deze trouwe viervoeters staan binnen deze lijst ‘slechts’ op de vijfde plaats. Hoewel dit natuurlijk een verdienstelijke stek is, verwacht je deze dieren toch hoger in de lijst. Dit heeft vooral met de absolute getallen te maken. Ze vragen bovendien veel tijd en aandacht. In totaal zijn er in ons land meer dan twee miljoen honden voorzien van een baasje.

4 Vogels
Naar schatting leven er zo’n drie miljoen vogels in de Nederlandse huishoudens. Parkieten en papegaaien vormen hier de populairste soorten. Om enige vorm van eenzaamheid voor te zijn worden vele vogels met meer dan één tegelijk in een kooi gehouden.

3 Katten
De eerste podiumplaats in deze top tien blijkt een prooi voor de kat. Al jaren is deze katachtige een van de populairste huisdieren. In totaal leven er zo’n vier miljoen katten onder de Nederlandse huishoudens.

2 Vijvervissen
Het uitgangspunt van absolute getallen zorgt voor de hoge notering van deze dieren. Vijvervissen zijn in staat om in grote groepen te leven. Een tweede podiumplaats binnen deze top tien is zodoende een stuk makkelijker te verklaren. Een vijver bevat gemiddeld zo’n 25 vijvervissen. Naar schatting leven er om en nabij acht miljoen vijvervissen binnen onze landsgrenzen.

1 Goudvissen
De gouden plak binnen deze lijst is voor de goudvis. Ze hebben een wat saai imago, maar dit doet nog niets af aan de populariteit van deze siervis. Ze behoeven in verhouding tot eerder benoemde huisdieren relatief weinig aandacht en verzorging. In zijn totaliteit leven er meer dan 9 miljoen goudvissen in Nederland.

The post Huisdieren top 10 appeared first on Dierennieuws.

Dierennieuws

fritzonline