Jane Goodall – ja, die van de chimpansees, naar Nederland

Jane Goodall, bekend van haar werk met chimpansees, vierde onlangs haar tachtigste verjaardag en komt naar Nederland. Komend weekend, 3 en 4 mei, is het Jane Goodall Instituut te vinden op het Animal Event in Safaripark Beekse Bergen. Maak daar kans op kaarten voor haar (uitverkochte) lezing op 11 mei en een meet & greet met de vrouw die in de top 10 staat van meest invloedrijke vrouwen in de wereld.

chimpansees-thinkstockRuim vijftig jaar geleden begon Jane Goodall met het bestuderen van chimpansees en deed vele nieuwe ontdekkingen. Inmiddels besteedt ze al haar tijd en energie aan het redden van onze bedreigde planeet. Ze reist driehonderd dagen per jaar de wereld over, geeft lezingen en schrijft boeken. Ze vierde op 3 april haar tachtigste verjaardag. Het cadeau namens het Jane Goodall Instituut voor haar tachtigste verjaardag omvat een financiële bijdrage voor twee projecten van het Jane Goodall Instituut. JGI werkt aan duurzame oplossingen voor de bedreigingen van de chimpansee. Iets dat noodzakelijk is, want de chimpansee wordt bedreigd met uitsterven. Het instituut vraagt bezoekers van het Animal Event te doneren voor het cadeau.

Vrijlating van chimpansees

Eén van de projecten waarvoor het instituut de komende tijd geld nodig heeft , is de vrijlating van zestig chimpansees op speciaal aangelegde eilanden in Afrika. De chimpansees, slachtoffers van de illegale stroperij en handel, worden op dit moment verzorgd in JGI’s chimpansee rehabilitatie centrum Tchimpounga in Congo. Het opvangcentrum – het grootste in Afrika – is twintig jaar geleden opgezet om vijfentwintig chimpansees te huisvesten; er zitten er inmiddels 160. Het Jane Goodall Instituut is daarom bezig met een groot herplaatsingsprogramma. Eerder werden al vijftien chimpansees vrijgelaten. Eén van hen is het vrouwtje Wounda. Haar moeder werd vermoord door stropers toen ze nog een baby was. Wounda werd vervolgens gered door medewerkers van het opvangcentrum in Tchimpounga.

De video van de vrijlating van deze chimp is nog steeds een enorme hit op You Tube. Vooral het gedagzeggen van Jane Goodall levert een bijzonder moment op:

Behalve voor de vrijlating van de zestig chimps wordt ook geld ingezameld om gedragsonderzoek mogelijk te maken in Gombe (Tanzania), de plek waar Jane Goodall ruim vijftig jaar geleden tussen de chimpansees leefde en haar onderzoek naar deze dieren begon.

Maak kans op de meet & greet.

The post Jane Goodall – ja, die van de chimpansees, naar Nederland appeared first on Dierennieuws.

Dierennieuws

fritzonline