Jonge wilde konijnen en hazen? Laat ze zitten!

Zie jij jonge hazen in het open veld of jonge wilde konijnen? Stichting KonijnenBelangen roept iedereen op om ze lekker te laten zitten en niet aan te raken of op te pakken.

konijn rabbit 2Vooral hazen worden nogal eens gespot, omdat die in het open veld leven. Maar ook jonge konijnen, die groot genoeg zijn om uit hun veilige hol te komen en wat rond te hupsen, kunnen nu veel worden gezien. Dan hebben veel mensen de neiging om ze te ‘redden’.  Want het ziet er zo zielig uit, zo’n jong diertje zonder moeder. Maar moederhaas of moederkonijn is vrijwel altijd in de buurt. Ze blijft alleen op afstand om roofdieren (en mensen!) niet naar haar kroost te lokken.

Konijntjes zijn niet zielig

Moederhaas en moederkonijn voeden hun jongen hooguit twee keer per dag, in de vroege ochtenduren en in de avonduren, als ze zeker weten dat ze niet gezien worden. Ze zijn slechts enkele minuten bij ze en gaan dan snel weer weg. Dat heeft de natuur zo geregeld en dat is dus niet zielig. Afgelopen maanden werden er al veel jonge diertjes bij de opvang gebracht. Bij zeker de helft van die diertjes was dat helemaal niet nodig geweest als men ze gewoon had laten zitten. Natuurlijk kunnen ze in de opvang geflest worden  en een groot deel overleeft het dan ook wel, maar het is natuurlijk veel beter als moederkonijn of moederhaas haar eigen jongen kan grootbrengen.  Behalve voeding hebben ze ook haar voorbeeld nodig om te leren hoe ze zich moeten redden in de natuur en om te leren hoe met soortgenootjes om te gaan. Dat kunnen ze in de opvang niet meegegeven worden. Bovendien is moedermelk natuurlijk altijd beter dan flessenmelk.

Uitzondering

Enige uitzondering is natuurlijk als er door de schuld van de mens iets fout gaat. Bijvoorbeeld een nest konijntjes dat per ongeluk wordt opgegraven door werkzaamheden. Of als de hond of kat met een jong diertje aan komt zetten. Of als moeder wordt aangereden en overlijdt en je weet dat ze een nest met jongen heeft.
Maar in alle andere gevallen: Laat ze lekker zitten waar ze zitten en geniet er op afstand van!

The post Jonge wilde konijnen en hazen? Laat ze zitten! appeared first on Dierennieuws.

Dierennieuws

fritzonline