Kameleon: kleur je humeur

Een kameleon heeft een gekke grijpstaart en kan zijn ogen onafhankelijk van elkaar bewegen. Maar het meest opvallend is zijn kleur.

reptielen 4Als je een kameleon in huis hebt, is het interessant om te weten waarom hij van kleur verandert en welke tinten hij zoal kan aannemen. Door van kleur te veranderen, geeft je kameleon onder meer zijn gemoedstoestand aan. Een zieke, angstige of boze kameleon wordt bijvoorbeeld heel donker van kleur, bijna zwart. Het komt ook wel eens voor dat hij felgekleurde vlekjes krijgt om zijn vijanden of soortgenoten af te schrikken. Is je kameleon zwanger? Dan kleurt ze waarschijnlijk geel, blauw of roze. Met deze kleuren wil ze verliefde mannetjes op afstand houden.

Kleur valt niet op

Als je je kameleon niet zo snel kunt vinden in zijn terrarium, dan is de kans groot dat hij z’n basiskleur heeft aangenomen. Hierdoor valt hij niet op in zijn omgeving. Zie het als een schutkleur; in bomen wonende kameleons kleuren bijvoorbeeld groen om niet op te vallen tussen de bladeren. Je kameleon heeft een neutrale tint als hij zich op z’n gemak voelt, als hij slaapt of als hij zijn plek lekker warm vindt.
Kameleons kunnen heel snel van kleur veranderen. Het ene moment zijn ze groen en het andere moment knalgeel met felle kleurtjes. Met een kameleon heb je dus eigenlijk je persoonlijke regenboog in huis!

The post Kameleon: kleur je humeur appeared first on Dierennieuws.

Dierennieuws

fritzonline