Kat kan niet plassen…. Wat kun je doen?

Als je kat moeite heeft met plassen, kan hij wel eens een blaasontsteking hebben.

kat verdrietig rouw eten 2Blaasontsteking is een nare aandoening die voor veel leed kan zorgen bij je kat. Aan veranderingen in zijn gedrag kun je zien of hij last heeft van zijn blaas. Zo kan een zindelijke kat opeens buiten de bak gaan plassen of zichzelf vaker likken in de schaamstreek. Misschien bevat zijn plas zelfs wel een beetje bloed. In dat geval moet je direct met je huisdier naar de dierenarts.

Moeilijk plassen

Het is nog onbekend wat de oorzaak is van blaasontsteking bij katten. Wel is bekend dat katten meer risico op de ontsteking oplopen als de kat zwaarlijvig is en weinig beweegt. Ook stress lijkt mee te spelen bij de ontwikkeling van blaasontsteking. Katers hebben vaker last van blaasontsteking dan poezen, omdat hun urinewegen langer en rechter zijn dan die van hun vrouwelijke soortgenoten.

Maatregelen

Je kunt een aantal maatregelen nemen om te voorkomen dat je kat last krijgt van zijn blaas. Zorg ervoor dat je kat altijd beschikt over vers en schoon water. Plaats de kattenbak op een plek die altijd voor je poes bereikbaar is. Ook is het verstandig de bak zeer regelmatig te verschonen. Zo kan je huisdier in alle rust op een schone bak plassen!

The post Kat kan niet plassen…. Wat kun je doen? appeared first on Dierennieuws.

Dierennieuws

fritzonline