Kattenleukemie

Kattenleukemie is een virusinfectie die wordt veroorzaakt door het Feline Leukemie Virus (FeLV). Het is een belangrijke oorzaak van ziekte en overlijden bij katten. Een kat met kattenleukemie heeft een grote kans op ziekten als bloedarmoede, een slecht werkend afweersysteem en kanker. Ongeveer 70 tot 90 procent van deze katten overlijdt binnen drie jaar.

Je kat kan kattenleukemie krijgen via andere geïnfecteerde katten. Verspreiding vindt plaats via speeksel, urine of ontlasting, of via de melk bij zogende katten. Het virus kan zich bijvoorbeeld verspreiden via de kattenbak, de voerbak en als katten elkaar wassen. Gelukkig worden niet alle katten die in aanraking komen met FeLV ziek. FeLV wordt meestal gezien op plaatsen waar veel katten bij elkaar leven. Over het algemeen is minder dan 1% van de gezonde huiskatten geïnfecteerd met FeLV. De kans op infectie is groter bij jonge katten, zieke katten en katten die buiten leven.

Symptomen

Een kat met FeLV kan last krijgen van bijvoorbeeld koorts, lusteloosheid, een gebrek aan eetlust en gewichtsverlies. Ademhalingsproblemen, huidproblemen en maagdarmproblemen komen ook veel voor. Ongeveer 15% van de katten met FeLV ontwikkelt tumoren, zoals lymfoom en leukemie.

FeLV2Behandeling

Er is geen behandeling die een FeLV infectie volledig bestrijdt. Behandeling richt zich op het behouden van een goede levenskwaliteit. Er zijn vaccins tegen FeLV, maar helaas is geen enkel vaccin 100% effectief. Vaccinatie wordt aanbevolen voor katten die in een risicovolle omgeving leven.

Het is heel belangrijk om katten met FeLV apart te houden, om te voorkomen dat andere katten ziek worden. Apart houden is ook belangrijk voor de kat zelf, omdat zijn afweersysteem minder goed werkt en hij sneller andere infecties krijgt.

Twijfel je aan de gezondheid van je kat? Ga dan naar je dierenarts. De dierenarts kan testen op FeLV. Vaak wordt een kat tegelijkertijd getest op het kattenaidsvirus (FIV), omdat veel van de symptomen overeenkomen.

Meer weten over FeLV? Kijk op LICG.nl.

 

The post Kattenleukemie appeared first on Dierennieuws.

Dierennieuws

fritzonline