Lange Jan: de netpython

De netpython is een van de langste slangen ter wereld. Hij kan meer dan negen meter lang worden. Wow!

De netpython is een van de bekendste slangensoorten ter wereld. Het is ook een beruchte slang, want hij schrikt niet terug voor een hapje mens. Gelukkig zijn niet veel bevestigde, fataal afgelopen aanvallen bekend …

netpython 1Netpython is wurgslang

De python is een wurgslang: hij wikkelt zich om z’n prooi en trekt bij iedere uitademing van het prooidier z’n lichaam iets strakker aan totdat de prooi niet meer kán ademen. Kleine insecten worden levend doorgeslikt.

Eieren

Vanaf de leeftijd van een jaar of vier kan de python zich voortplanten. De twintig tot tachtig eieren worden door het vrouwtje zorgvuldig in de gaten gehouden. Omdat ze koudbloedig is, heeft ze een bijzondere manier om de eieren warm te houden. Ze kan namelijk door haar spieren samen te trekken haar lichaamstemperatuur met een paar graden verhogen! De kleintjes worden na de geboorte aan hun lot overgelaten. Pythons kunnen 25 jaar oud worden.

Ben je hier veilig?

Je hoeft niet bang te zijn dat je in Nederland een python in het wild tegenkomt; ze leven vooral in Azië, nabij rivieren. Vanuit het water kunnen ze makkelijk dieren vangen, die nietsvermoedend wat komen drinken.

The post Lange Jan: de netpython appeared first on Dierennieuws.

Dierennieuws

fritzonline