Leiderschap en communicatie

Zoals voor iedereen wel bekend leven paarden van oorsprong in een kudde. In deze kudde is sprake van een rangorde die bepaald wanneer een dier bijvoorbeeld aan de beurt is om te mogen eten en drinken. Dit gedrag kun je bij je eigen paarden in de wei ook terug zien. Vaak is het altijd dezelfde die als laatste bij de hooiruif mag om te eten. Dit paard staat dan laag in de rangorde van de kudde.

Matcho 1In een kudde kennen we een leidende merrie en een drijvende hengst, zij bepalen richting en tempo van de kudde. Dit gedrag kunnen wij als mensen nabootsen in de omgang met onze paarden en dat is essentieel voor het leiderschap van ons als mensen naar onze paarden.

Kinderen vinden het over het algemeen uiteindelijk ook prettig als hun ouders hun leiden door het leven en duidelijk maken tot hoever ze kunnen gaan, wat de regels zijn. Als ouders dit niet consequent doen, kunnen er zeurende en drammende kinderen ontstaan die per se hun zin willen krijgen en geen respect meer hebben voor hun ouders. Eigenlijk werkt het in de omgang met een paard net zo.

Als mens in de omgang met het paard ben jij verantwoordelijk voor een consequente aanpak. Als je het leiderschap oppakt in omgang met je paard, kun je een heleboel gedragsproblemen voorkomen. Waarschijnlijk kent iedereen wel voorbeelden, zoals paarden die niet fatsoenlijk van of naar de wei te brengen zijn, altijd happen in je zakken op zoek naar snoepjes of continu bijna bovenop je staan. Door duidelijk leiderschap te tonen kunnen we deze problemen voorkomen en mochten ze toch zijn ontstaan, ook oplossen.

Dit leiderschap kunnen we tonen door middel van loswerken en grondwerken. Bij beide werkvormen maken we gebruik van een leadrope en bepalen we richting en tempo van het paard en zorgen we voor afbakening van onze persoonlijke ruimte. Dit laatste is 1 van de belangrijkste dingen! Iedereen heeft een persoonlijke ruimte, zowel mensen als dieren. Dit is de ruimte om je heen waarin jij bepaalt of iemand daar in mag komen en tot hoe dicht bij jou iemand mag komen. Om respect te kweken bij je paard is het van belang om hem te leren uit jou persoonlijke ruimte te gaan en te blijven. Dan pas kun je je leiderschap gaan tonen door richting en tempo te bepalen.

P1040492 (2)Met loswerken werken we in een afgebakende ruimte en laten we het paard los om ons heen lopen, door middel van je lichaamstaal kun je de richting en tempo van het paard bepalen. Je maakt hierbij gebruik van je positie ten opzichte van het paard en je geeft hulpen met je armen en gebruikt een leadrope om de hulpen te versterken. Hiermee train je je lichaamsbewustzijn, dit komt je bij het grondwerk met een paard heel erg goed van pas.
Bij grondwerk houden we het paard vast aan een leadrope. Allereerst gaan we dan werken aan het opeisen van de persoonlijke ruimte. Afhankelijk van het karakter van het paard, begrijpt en accepteert het paard dit sneller of langzamer. Sommige dominante paarden kunnen zelf boos worden omdat er aan hun leiderschap getornd wordt. Op het moment dat we door dit punt heen zijn en het paard probleemloos kunnen leiden, laten halthouden en achteruit kunnen laten lopen, is er sprake van leiderschap. We hebben dan dusdanige duidelijkheid naar het paard gecreëerd dat hij zich laat leiden door de mens. Dit allemaal met respect en zachtheid voor het paard.

Maar dit leiderschap is wel de basis van de omgang met onze paarden en het oplossen van gedragsproblemen. Om die reden is dat altijd de basis van een training wanneer horseNRGY gevraagd wordt om een gedragsprobleem op te lossen.

 

logo en naam horsenrgy 2facebook3

The post Leiderschap en communicatie appeared first on Dierennieuws.

Dierennieuws

fritzonline