Leidse studie naar parkieten

Wetenschappers van Universiteit Leiden zijn begonnen met het nummeren van wilde halsbandparkieten en willen graag meldingen ontvangen. Zie je een parkiet met een bepaald nummer en meld je die, met foto, als eerste op de facebook pagina van ‘Parkiet op Nummer’, dan mag je deze een naam geven!

halsband parkiet 1,,De vogels krijgen een penning om de hals”, zegt Roelant Jonker die promotie onderzoek doet naar de halsbandparkiet. ,,De penning heeft een unieke letter en cijfer combinatie waarmee we de parkiet makkelijk kunnen identificeren.” De studie begon in 2013 met enkele tests. Doel is de populatieomvang, levensduur, verspreiding en gedrag van halsbandparkieten beter te begrijpen. Regelmatig worden gemerkte parkieten teruggezien. Uit hervangsten blijkt dat de vogels goed kunnen leven met deze penningen. We zien geen afname van gewicht of schade aan de nek of elders.

Parkieten krijgen halsband

Inmiddels zijn 85 halsbandparkieten in Leiden voorzien van dergelijke penningen. Dat is ongeveer 10 procent van de Leidse populatie. We zijn verheugd over de vele meldingen van genummerde parkieten die we reeds mochten ontvangen. We willen heel graag weten waar in Leiden en omgeving de parkieten zich ophouden en terugmeldingen zijn dan ook erg welkom. Je kunt de genummerde parkieten melden via dit webformulier: http://waarneming.nl/haba.php

– Parkiet op nummer – is een gezamenlijk project van het Centrum voor Milieuwetenschappen (CML) van de Universiteit Leiden en City Parrots in samenwerking met het Vogeltrekstation en Waarneming.nl.

Meer informatie

The post Leidse studie naar parkieten appeared first on Dierennieuws.

Dierennieuws

fritzonline