Myasis: dat zaakje stinkt!

Let de komende warme maanden goed op de gezondheid van je konijn. Vliegen hebben het namelijk op hem voorzien en kunnen Myasis veroorzaken!

konijn 9Vooral wanneer je konijn aangekoekte poep bij zijn achterste heeft, leggen vliegen graag eitjes rondom de anus van je bunny. Die aangekoekte poep is een gevolg van verkeerde voeding. Als je te veel konijnenvoer geeft (meer dan 20 gram per dag), kan je konijn last krijgen van plakpoep. Deze poep blijft in zijn vacht hangen, waardoor uiteindelijk zijn huid gaat ontsteken.

Vliegen leggen eitjes: myasis

Op deze rotte geur komen vliegen af, die vervolgens eitjes leggen op de ontstoken huid. De maden kruipen daarna onder de huid en veroorzaken de ziekte myasis. Een bezoek aan de dierenarts is dan hoognodig! De dierenarts verdooft het konijn en haalt vervolgens alle maden onder de huid weg met een pincet. Daarna worden de aangekoekte poepresten weggewassen en wordt de ontstoken huid behandeld. Om te voorkomen dat vliegen vat krijgen op je konijn, kun je dus het best even elke dag onder zijn staart kijken om te checken of alles daar schoon is. Verschoon het hok in de zomer extra vaak en haal poep elke dag weg.

The post Myasis: dat zaakje stinkt! appeared first on Dierennieuws.

Dierennieuws

fritzonline