Nagelverzorging bij uw hond

Zelf verzorgen we onze nagels zorgvuldig. Aangezien ze groeien is het ook noodzakelijk om ze regelmatig te knippen. Dit verhaal is ook op honden van toepassing. Hier zijn ze vanzelfsprekend niet zelfstandig tot in staat. De mate waarin nagels dienen te worden geknipt verschilt echter per hond. Dit varieert tussen eens in de paar maanden en vrijwel nooit.

Het antwoord op de vraag wanneer ze dan geknipt dienen te worden ligt eigenlijk voor de hand. Namelijk wanneer ze te lang zijn. Ook de vervolgvraag die dit oproept is te beantwoorden. Wanneer zijn de nagels te lang? Zolang de nagels de grond niet raken wanneer uw hond staat dienen ze niet te worden geknipt. Zeker wanneer de nagels de teentjes omhoog duwen is het raadzaam om de nagels iets in te korten. De kans is echter groot dat de nagels geen extra onderhoud behoeven dankzij natuurlijke slijtage. Het lopen over ruwe straatstenen draagt hier een behoorlijk steentje aan bij.

Het is goed mogelijk om zelf de nagels van uw hond te knippen. Houdt hierbij wel rekening met een aantal belangrijke zaken:

– Maak tijdens het knippen gebruik van een speciale nagelschaar. Er bestaan meerdere nagelscharen die geschikt zijn om hondennagels te onderhouden. De bladen van deze scharen hebben vaak een ronde vorm. Zodoende glijden de nagels niet uit de schaar en staat veiligheid voorop.

-Leg uw hond op zijn zijde voor u begint met het knippen van de nagels. In deze houding zijn alle poten goed bereikbaar.

-Pak de voet goed vast en neem de betreffende teen beet tussen uw duim en wijsvinger. Spreidt vervolgens de tenen om de nagel goed in beeld te krijgen.

-In het eerste deel van de nagel zitten meerdere bloedvaatjes en zenuwen. Het is van belang dit met rust te laten. Knip de nagel dan ook nooit te ver in. Bij een lichte nagel is het levende gedeelte goed te onderscheiden dankzij een roze kleur.

Er is geen man over boord wanneer u, ondanks deze tips, nog wat angst heeft voor het zelf knippen van de hondennagels. Neem bij angst of twijfel gewoon even contact op met een trimsalon of een dierenarts. Hier is men ervaren in het knippen van de nagels.

The post Nagelverzorging bij uw hond appeared first on Dierennieuws.

Dierennieuws

fritzonline