Ontstaan van domesticeren hond komt van meerdere continenten

Jarenlang is het de vraag geweest waar de hond voor het eerst als huisdier in huis genomen is. Zowel in Europa als in oost-Azië heerste de overtuiging hier de eerste in te zijn. Een genetische studie aan de universiteit van Oxford biedt nu uitkomst. Het opmerkelijke is echter dar beide partijen gelijk blijken te hebben. De hond is op twee verschillende continenten gedomesticeerd.

Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de honden afstammen van afzonderlijke wolvenpopulaties. De een leefde in het oosten van Azië, de ander op Europees grondgebied. Tot dusver ging de wetenschap ervan uit dat deze samensmelting slechts op een plek had plaatsgevonden.

Om tot deze uitkomsten te geraken heeft een team van internationale wetenschappers erfelijk materiaal van ongeveer zestig honden die tussen 12.000 en 1000 jaar voor Christus hebben geleefd onderling vergeleken, om dit vervolgens ook te doen met 2500 exemplaren uit deze tijd. Hieruit blijkt dat dat de voorvaders van de tegenwoordige rassen zich onafhankelijk van elkaar hebben voorgebracht.

The post Ontstaan van domesticeren hond komt van meerdere continenten appeared first on Dierennieuws.

Dierennieuws

fritzonline