Opmerkelijk: kolossale kwallen spoelen aan

Plotseling duiken ze overal op: foto’s van enorme zeepaddenstoelen. De ongewoon grote kwallen spoelen de laatste tijd massaal aan de Nederlandse en Britse kust aan. En niet alleen het formaat valt op, ook het tijdstip is vreemd te noemen.

Aangespoelde kwalZe zijn tot wel een halve meter groot, en ruim elf kilo zwaar. De zeepaddenstoelen die aanspoelen aan de kustlijn van de Noordzee hebben namelijk de winter overleefd. Door het zachte winterseizoen zijn de kwallen al die tijd doorgegroeid en uitzonderlijk groot geworden.

Ongevaarlijk

De zeepaddenstoel is de grootste kwal die in Nederland voorkomt. Je hoeft er niet bang voor te zijn: gevaarlijk is het dier niet. “De netelcellen van deze soort zijn te zwak om door de menselijke huid te dringen”, laat onderzoekscentrum Ecomare weten. Bovendien heeft het dier geen tentakels.

Vijftig centimeter

De grootste kwallen zijn tot nu toe gevonden op Texel. Op Ceres, een wadstrandje bij het Texelse Oudeschild, is een zeepaddenstoel aangespoeld van veertig centimeter lang. Ook langs de Prins Hendrikdijk en bij strandpaal acht op Texel zijn grote kwallen van wel vijftig centimeter gevonden.

The post Opmerkelijk: kolossale kwallen spoelen aan appeared first on Dierennieuws.

Dierennieuws

fritzonline